21 december 2006

Hjältar och julstämning


Jag är på julturné sedan någon dag tillbaka (nej, det är inte jag som är jultomten) och sitter för tillfället framför mammas dator och skriver. Känns lite ovant och jag kommer att skära ner något på bloggandet i några dagar till bl a p g a begränsad tillgång till bildhanteringsprogram, överföring av bilder m.m. Det känns ganska skönt att ta lite semester från Stockholm ibland, men samtidigt saknar jag Södermalm. Dessutom - nu på fredag kommer det förhoppningsvis att ges möjlighet till att skymta Discovery på min tillfälliga julort. Bara en sån sak! I mammas lya doftar det av härliga juldofter och i "mitt" rum pyntades med blommor och diverse julsaker igår.

Så här i juletid borde vi alla sätta oss ner och släppa lite på konsumtionen. Tänka lite på vad julen en gång stod för och så. Jag är ändå barnsligt förtjust i att få, men faktiskt ffa att få ge, julklappar. Jag ser inget fel i att byta julklappar, men då till en rimlig gräns. Brukar hålla mig till en rimlig budget och därtill försöka göra det lite drägligare för olyckssystrar och -bröder runt om i landet och i världen.

En fundering jag haft de senaste dagarna är att be Er läsare där ute om lite hjälp med en ny, tilltänkt kategori här på Monokel. Min tanke är att kalla denna kategori för "Dagens hjälte" och givetvis har jag flera kandidater till denna "utmärkelse":-). Annika Hagström sa något tänkvärt under den direktsända uppkopplingen till ISS för snart en vecka sedan på tv 4; hon tyckte det var skönt att få se en person som Christer Fuglesang som folkets hjälte som omväxling till mer vanligt förekommande hjältar som t ex ishockeylandslaget och andra idrottshjältar. En naturvetenskaplig hjälte - en tvättäkta nörd som lagt ner massor med år på sin dröm. Jag är hur böjd som helst att hålla med, Annika!

Min nya kategori behöver alltså lite hjälp från Er. Jag startar denna kategori snarast möjligt och har en tipptopp-kandidat som "första ut", förhoppningvis - och med lite datortur - senare idag. Jag vill att NI hjälper mig genom att maila in era förslag till "Dagens hjälte". Vad en "hjälte" är lämnar jag helt öppet till er att definiera. Personligen tycker jag att en hjälte kan vara allt från någon som räddat livet på någon annan/några andra, till någon som glatt sin omgivning för stunden, till någon som vågar ge en komplimang till en okänd eller le mot någon på t-banan.

Hoppas att ni nappar på detta och att ni vill hjälpa till att lyfta fram era tilltänkta hjältar här. Jag har inga belöningar i form av pengar eller medaljer utan kan "endast" erbjuda äran. Jag tror att vi generellt behöver en sådan kategori och ett ypperligt tillfället till lite reflektion som jag hoppas att det kan ge.

Är ni med mig?

4 kommentarer:

Kerstin sa...

Det är klart att jag är med - måste bara fundera lite. Kram.

Smartasmia sa...

Kerstin: lilla julängeln där:-) Det tackar jag för - och ser fram emot! Ha det så superduperallrabäst i Norrland, fröken.

fruitcocktail sa...

Låter som en väldigt spännande kategori. Det är bra att du engagerar dig:)Just nu känner jag mig väldigt oinspirerad, men kommer jag på något så mailar jag. Men mina hjältar i jul är alla som försöker fira så gott de kan trots brustet hjärta. Det är ingen lätt grej en högtid som denna!

Smartasmia sa...

Fruitcocktail: tack så mkt för fin kommentar! Skickar en miljon kramar till dig för att stärka...! Efter julhelgerna ska vi banne mig få till en träff som jag sa:-) Du kan maila mig när du vill - jag sitter mest och slöar här nere ändå för tillfället. Och då inte nödvändigtvis ang. hjältar:-)