12 mars 2007

Fy fabian

Igår när Smartasmia var på söndagspromenad fick jag bevittna en oerhört tragisk situation.

Scenarie: Smartasmia och Herr Boudoir är på väg över ett övergångsställe mellan Slussen och Gamla Stan i Sthlm och har så gott som passerat när jag i ögonvrån noterar 2 killar i 20-årsålderna med varsin pitbull på promenad. Hinner just tänka att "f-n vilken dålig koll de verkar ha" eftersom hundarna skäller högljutt och småbråkar med varandra. Sen bryter h-t ut där Smartasmia höll på att bli huvudperson, men nu råkade precis en kvinna gå om mig och hade just hamnat framför mig på väg till trottoaren. Kvinnan (och jag) hamnar mitt emellan de bägge hundägarna med respektive hund och den ena hunden får på en hundradels sekund tokspel och attackerar kvinnan framför mig.

Nästa scenarie: idioten till dum snubbe som håller i kopplet till den anfallande hunden reagerar på samma hundradel och hinner precis dra tillbaka hunden i luften innan den riktigt landat på kvinnan. Nu nuddar den henne bara. Därpå sparkar killen sin hund stenhårt i sidan ett par gånger och båda jag, Herr Boudoir och kvinnan - som dessutom är chockad efter att nära blivit hundmat - tvingas se på och även höra det vidriga "tjong-ljudet" när killen ursinningslöst sparkar hunden i sidan. Kvinnan börjar då skrika på hundägaren och kanske just tack vare chocken tar hon i ganska ordentligt när hon skäller ut honom. Även Smartasmia börjar skälla, men det faller dött till marken i jämförelse mot kvinnans röstresurs. Jag och Herr Boudoir stannar kvar några långa sekunder för att se att inte kvinnan blir påhoppad igen - av hunden (mindre troligt då den just fått några rejäla sparkar och nu gnyr i bakhasorna på sin husse) eller hussen (mer troligt då även hans röstkapacitet och nivå är hyfsat hög). Hörde i a f hans "ursäkt" innan vi gick vidare. Den var "men, vafan..han (hunden) måste ju lära sig".....!

Varför i h-e skaffar folk hund när de inte kan hantera dem? Varför i h-e är det så j-a kul att äga just en pitbull bara för att "ha en kamphund"? Stackars j-a sönderavlade hundras. Ber om ursäkt om ngn pitbullägare tar åt sig här, men det är min "kanske inte tillräckligt upplysta" åsikt.

22 kommentarer:

Lolita Loco sa...

JA rasen är tyvärr ofta sönderavlad, men dessutom är de "bra" exemplaren även ganska svårhanterade raser (i jämförelse med tex en golden eller labrador) som puckon och folk utan hundvana borde hålla sig långt ifrån.

Stackars hund och stackars tjej. Grrr...

Smartasmia sa...

Lolita Loco: skönt att du håller med mig..började bli lite nervös för att få alla hundägare/älskare på mig nu. Fast i det här fallet var det solklart killen som var sönderavlad... tjipp, tjejen

leopardia sa...

gosh, shit, jag hade dött. och innan dess börjat gråta. vilket trauma. är livrädd för de där kamphundarna...

Smartasmia sa...

Leopardia: jope - jag har en himlans respekt för hundar också...Tack för kommentar, förresten:-)

Mickis sa...

Men herregud!! Jag tycker de borde införas typ ett "körkort" på att skaffa hund (eller ja djur över huvudtaget)..finns så många idioter som inte borde ha djur!
Sparka på den...stackare..itne konstigt att de blir aggresiva!

Mickis sa...

och stackars tjej ska kanske tilläggas! usch ajg hade dött på fläcken av chock!

Smartasmia sa...

Mickis: jo, det var ett trauma. Jag fick bilder på den stackars hunden på näthinnan resten av dan igår. Eg. hade jag velat polisanmäla, men tyvärr hade det förmodligen inte hänt ngt (prioritet hyfsat låg antar jag). Tack för kommentar:-)

Missy sa...

Usch. En del människor borde verkligen inte få äga en hund.

Anonym sa...

Nya höjder för Hanna Friden på
http://squallerblogg.blogspot.com/

Smartasmia sa...

Missy: nej - jag håller helt med fröken där! Kram:-)

Smartasmia sa...

Anonymous: tack för din kommentar. Jag gillar eg. inte "anonymitet" när man kommenterar, men jag sparar din kommentar. Vill dock påpeka att jag inte tycker om skvaller i största allmänhet. Dock finns det en del godingar till inlägg hos Squaller när jag nu hälsade på där. tjipp

Mia sa...

Usch, vad hemskt! Kanske bra att kvinnan blev ursinnig.
Nej, men jag håller med dig, vissa borde inte skaffa hund. Det är ju ändå husse som formar hunden.

Smartasmia sa...

Mia: hej sötnosen:-) Japp - det var ingen trevlig upplevelse och visst är det husse/matte som formar sin hund! tjipp

AnnicaB sa...

Fy vilken upplevelse. Så sorgligt när dessa testosteronstinna grabbar skaffar ohanterliga hundar. Jag är själv hundägare/hundälskare men jag är extremt tveksam och vaksam med pitbull-varianter av hundar. De har kortare stubin, ofta felavlade och ägs nästan uteslutande av olämpliga hundägare. Stackars jyckar! F´örstår att du mår illa med den bilden på näthinnan.... usch stackars vilsna jycke (fast den är allmänfarlig..)!

Smartasmia sa...

Annicab: tack för mkt kloka ord där! Japp - och som jag skrev ovan var det ju tyvärr hussen som verkade mest "sönderavlad" i det här fallet. Det är trist att en del hundägare ökar på folks allmänna fördomar om kamphundar - jag är säker på att det finns väl skötta sådana därute och som förhoppningsvis har bra gener i sig. Tjipp

Mary Lady Luck sa...

Usch vad ledsen jag blir när jag läser det här, människor som behandlar djur på det där sättet gör mig ursinning. Pitbull är en ras som kräver kunskap och erfarenhet av sin ägare och det är otroligt synd att hundarna hamnar hos olämpliga människor som inte har den insikten. Tråkigt, för det är en väldigt fin och lojal ras som blir hur gulliga som helst med rätt sorts uppfostran och massor av kärlek..

Smartasmia sa...

Mary LL: jo - jag misstänker att det är hussen som är sönderavlad i detta fall:-). Det var en hemsk upplevelse... Tjipp

Johanna sa...

Varför blir jag inte förvånad. Unga killar ska ha kamphundar för att visa sig stora men det är så synd om hundarna. Det borde vara som att få adoptera, man ska genomgå en lämplighetskontroll för att få skaffa hund. Tack för en superb blogg btw. Kram Johanna

Smartasmia sa...

Johanna: jag håller med dig till fullo här; det borde vara körkort som sas ovan..alltså en obligatorisk hundkurs som krav. Och tack så jättemkt för fin kommentar - jag blev jätterörd! tjipp:-)

clara sa...

Vill bara säga att jag förstår att folk har lite sådana fördomar som ni har här ovan, det kanske jag ocså skulle ha om jag inte är väldigt påläst ifrågan.
Kan bara poängtera att under åttio och nittiotalet hade folk samma åsikter om schäfer & rotweiler, och det stod mkt om det i media, precis som nu.
Sedan så är dessa hundraser inte ens med på bettstatistiken i sverige, allt annat som sägs i AB o dylikt är bullshit.
SEDAN, sönderavlad: renrasig PB är den enda rasen som finns som avlas på egenskaper och INTE på utseende. Som typ alla andra hundar. Därför finns det massa olika utseenden på denna hund. Och vad är en Kamphund?
Klart att muppar dras till raser av hund som de tror är Tuffa, men jag kan intyga att rasen är allt annat än det,i USA används den bla som terapihund för barn som ligger på sjukhus. Lång kommentar, sorry, allt gott / Clara

Smartasmia sa...

Clara: tack för din kommentar - och det gör absolut inget att den var lång:-) De senaste dagarna har jag fått lite mer insikt i pitbull som ras, tror jag. Jag var lite hård som kallade rasen för "sönderavlad" generellt - och det ber jag så mkt om ursäkt för...dock finns det givetvis pitbulls som är just det. Men du har säkerligen rätt i att de är drömhundar OM DE SKÖTS RÄTT! Problemet - som ju du också tar upp - är att det har blivit en "tuff accessoar" för en del som inte skulle ha hund över huvud taget och det är jättetråkigt då detta givetvis bidrar till rasens dåliga rykte. Pitbulls, har jag förstått, kräver ganks mkt av sin ägare..det verkar hur som helst inte vara en "nybörjarhund" (det är väl i o f s ingen hundras). Hoppas att det nu - som det har börjat indikeras - kommer att bli svårare för "vem som helst" att skaffa sig en "kamphundsras". Det var jävligt tufft att se den stackars hunden få så mkt stryk av sin husse.... Ha det bra:-)

Smartasmia sa...

Förtydligande: Och med tufft ovan menar jag givetvis att det var för jävligt...inte att det var coolt...om ngn skulle missuppfatta. tjipp