06 mars 2007

Kvinnohjärtan

Foto: Smartasmia


I dagens stressade samhälle följer biverkningar som för många blir helt livsavgörande/påverkar ens liv dramatiskt.

Förutom "utbrändhetssymtom" som kan leda till mycket allvarliga depressioner, har vi nu en ny "uppstickare" på denna biverkningslista - den kvinnliga hjärtinfarkten. Hjärt- och lungfonden har gjort stora insatser för den svenska forskningen kring kardiologiska sjukdomar. Nu stödjer de, tillsammans med Svenska Cardiologföreningen och och 1,6-Miljonerklubben i ett gemensamt projekt forskningn kring kvinnors hjärtan. Detta projekt inleddes redan förra året och drar i år igång den 8 mars på den internationella kvinnodagen till ära. Namnet på projektet är "Go Red" och för att stödja denna verksamhet och forskningen kring ovan, kan man redan nu köpa pins i form av ovan söta klänning i rött med ett litet vitt hjärta.

Smartasmia sysslar ju med forskning själv, dock inte kardiologisk sådan. Jag har faktiskt ett litet hjärtfel som upptäcktes i vuxen ålder; en av mina klaffar håller inte riktigt "tätt", vilket bildar ett litet extraflöde av blod vid varje hjärtslag. Inget alarmerande, men ändå ett fel som kan bli värre med åren. Självklart stöder Smartasmia ovan projekt och bär med stolthet min lilla pin-klänning på jackan.

Mer om forskningen kring kvinnohjärtan på Karolinska institutet kan du läsa här och här. Du finner även en hel del "matnyttigt" på ovan länkar till Go Red-partners.

För endast 20 SEK kan den Du stödja forskningen och samtidigt få ovan fina pin. Går bl a att köpa hos Kicks och Hemköp.

12 kommentarer:

Stina sa...

Oj! Hoppas inte det blir värre med åren!

Forskar man även runt brustna kvinnohjärtan? Hade gjort mig gott... =)

Smartasmia sa...

Stina: det är nog ingen större fara...tror och hoppas jag. Heheheh..jag ska se vad vi kan göra för fröken...kan alltid lägga fram som förslag;-) tjipp sötnosen

Mill sa...

Klart jag ska köpa en pin och ta hand om ditt hjärta!

Smartasmia sa...

Mill: hehehe...det är inte så farligt med mitt - men stortacket för att du gör en insats - och för att du vill ta hand om mitt:-) kram

Käthe sa...

Jag skulle vilja klicka hem den direkt. Synd den inte säljs på nätet. Om jag hade varit tidigare ute kanske man hade kunnat sälja den i webbutiken som ju har många tjejer som kunder.

Smartasmia sa...

Käthe: du är en sann hjältinna, du! Japp - de kanske borde tänka lite 2000-tal och köra den online också! Kram och tack, bejbset:-)

Mary Lady Luck sa...

Oj då, då ska nog en röd klänning få bo hos mig! Viktigt att forska just om kvinnors hjärtinfarkter då kvinnor får annorlunda symptom än män vid infarkt. Morgonkram :)

Smartasmia sa...

Mary: bra, tösen:-) och en stor morgonkram tillbaka förstås:-))

Vera sa...

Visst är det sjukt att man bara forskat på hjärtinfarkter på män??? Hallå lixom, hur e det med oss kvinnor!! Bra insats med detta projekt. Tack Mia för att du lyfte fram detta!
Kram

Smartasmia sa...

Vera: jope - man har väl tagit för givet att det endast är män som drabbas - eller snarare att kvinnor drabbas så sällan. Men nu håller ju detta tyvärr på att förändras till en ökande hjärtinfarktsfrekvens hos kvinnor och tyvärr har forskningen inte hunnit med..bl a p g a inga pengar. Och du är välkommen, sötnosen:-) tjipp

Mickis sa...

Ska absoult köpa en pin! Sånt här måste man bara stödja! Så bra att du skriver om det!! Ta hand om sig!

Smartasmia sa...

Mickis: det låter bra, vännen:-) tjipp