01 maj 2007

Att tappa andan

Foto: NASA/NSSDC


Kanske min rubrik säger en del om Smartasmias lilla inspirationsdipp vad gäller Monokel. Fast egentligen menar jag i bemärkelsen att få ett litet uppvaknande.

Jag tycker om att blogga för det mesta. Vissa dagar känns det trots allt som ett tvång och då försöker jag fokusera på någonting annat istället....som min avhandling t ex. Jag är också tämligen övertygad om att de flesta som håller på med bloggande får liknande dipp ibland vad gäller lusten för.

Igår kväll fick jag en liten tankeställare hur som helst...och en nyttig sådan. Jag tittade på den omtalade dokumentären (som gick på kanal 4 kl 20.00-21.30) om miljöhotet mot vår planet Jorden, "An Inconvenient Truth" där Al Gore - som ju snubblade på målsnöret i jakten på att bli USA:s president i kamp mot Bush - följs genom en föreläsning som speglar hans miljöengagemang. Och jag skäms!

Jag skäms över att jag sitter här och bloggar om något så ytligt som mode (till största del i a f), när jag borde använda min kunskap till att försöka göra världen till en bättre plats. Mitt rättfärdigande är att jag faktiskt blir lite lycklig av kläder och mode - hur artificiellt det än må låta. Och för att jag ska orka ta tag i mer "viktigare" saker...som min avhandling och gärna använda min kunskap från förr (läs geografi) med min pågående (läs genetik)....måste jag i grunden vara hyfsat lycklig och nöjd i mig själv. Det är där mitt bloggande kommer in. Jag blir också glad av att träffa alla underbara människor (ja - det finns faktiskt sådana även i modebranschen...;-)) jag träffat genom mina små uppsökande reportage här på Monokel., på visningar och i olika butiker. För att inte tala om alla som läser mina rader..och de jag läser bland andra bloggare.

Så egentligen skäms jag alltså inte! Men jag skäms däremot över att jag inte gör tillräckligt i min lilla värld för att bidra till att förbättra vårt klimat - både det klimatologiska som det sociala - när jag faktiskt kan det. Lågenergilampor är en sak jag bloggat om tidigare. Jag håller på att byta ut alla gamla glödisar mot sådana nu...det får ta den tid det tar då det skulle bli ett kännbart inköp att fixa på en gång (läs dyra "inträdespriser" på lågenergilampor, men billigare i längden). En annan sak jag tänker bli bättre på är att alltid stänga av datorn när jag inte använder den på ett tag - och TV:n (stand-by-läget är otroligt energikrävande om man slår ut det på ett år) och att tvätta vid kallare temperaturer - nu finns tillräckligt effektiva och ändå miljövänlig(are) tvättmedel på marknaden för att klara smuts vid exempelvis 30 grader, vilket gör sitt till elförbrukning jämfört bara med 10 grader varmare vatten.

Läs mer om vad vi kan bidra med för miljön här.

Ni som ännu inte haft möjlighet/lust att se ovan dokumentär - gör det! Den fick i a f mig att tappa andan en stund (läs det var länge sedan jag kände mig så påverkad av något). Som doktorand har jag både själv hållit som gått som åhörare på en mängd föreläsningar/seminarum och Gores var en förbannat bra uppbyggd - och pedagogisk - sådan.

12 kommentarer:

Christina W sa...

Givetvis ska vi alla göra vad vi kan men vi får samtidigt inte glömma att leva. (dock kan vi ju göra det lite mer miljövänligt :-)

Smartasmia sa...

Christina W: precis vad jag menar! Och tack för din kloka kommentar:-)

Cajsa sa...

Jag blev också väldigt berörd efter att ha sett den filmen på bio, och det är väldigt bra att den avslutas just med personliga uppmaningar hur man själv kan förbättra.

Vad gäller medvetet mode är det jättebra att det finns fler alternativ idag, t ex ekologiska (tom HMs organiska kollektion!) och etiska (sweatshop-befriade American Apparel) alternativ samt en massa bra vintagebutiker (återanvändning är kanske det bästa för miljön). Men i bakhuvudet finns alltid tanken hos mig att det bara är en övergående trend.

Vi får hoppas att det inte är det och som konsumenter göra det bästa för att det medvetna modet får en större plats!

Smartasmia sa...

Cajsa: tack vännen för dina kloka ord! AA är ett föredöme vad gäller tillgänglighet på deras hemsida för arbetsförhållanden. Jag är nog mer optimistisk vad gäller miljömedvetenheten - jag har svårt att tänka mig att så här tydliga tecken på att vårt klimat mår skit går att ignorera så länge till... Tjippochkram:-)

Mill sa...

Mitt samvete känns inte heller helt rent alltid, men jag är mycket övertygad om att de flesta som bloggar har mer i huvudet än bara kläder och trender. Du har precis bevisat det :) Kanske är bloggen ett sätt att koppla av från allt lite viktigare tänkande man håller på med på dagarna. Jag tycker att du förmedlar en hel del tankeväckande saker på Monokel. Du har ju till och med en kategori som heter Medvetenhet!

Smartasmia sa...

Mill: tack för de värmande orden - de behövdes! Och du är inte dålig du heller - jag har starka minnen av flera rejält kloka inlägg från Mill:en:-) Visst behövs en "bisyssla" till allt det andra ibland. Kram

Johanna sa...

Jag håller med fröken mill. Visst är det viktigt att göra saker för miljön och det gör jag verkligen men vi måste få ha våra hobbies också och det är för min och din del mode och att blogga. Vi har då valt att kombinera detta och skriver varsin modeblogg. Vad jag sen gör privat för miljön är en annan sak och mode är inte ytligt det är lika viktigt som teknik kan vara för en man. Ursäkta generalliseringen. Jag missa dessvärre dokumentärer. Du vet inte hur man kan få tag i den? Tycker du gör en bra insatts genom att byta till energilampor och det kan räcka att varje människa gör så gott den kan då är vi en bra bit på väg. Men glöm inte att ditt modebloggande också behövs, det gör mig till en gladare människa och då får jag krafter att göra något. Det kan vara en lika bra sak som att kämpa med Naturskyddföreningen. Kram på dig.

Lolita Loco sa...

Inte diska med rinnande varmvatten, använda sparfunktionen när man spolar på nya toaletten, släcka i rum man inte är i, köpa ekologisk mjölk som är 20 öre dyrare... Många bäckar små.

Och f.ö. tycker jag att madame har en alldelles lagom baland mellan ytligheter och medvetenhet i sin eminenta blogg.

=)

Smartasmia sa...

Johanna: vilka fina ord! Jag tackar så mkt - och givetvis är det okej att blogga - men ibland står misstron där i farstun. Du är en klok tös, du:-) Och det går att få tag i den via länk i inlägget - men som köp-DVD då. Förhoppningsvis kommer den i repris - maila kanal 4 och fråga, kanske? Kram

Lolita Loco: jättebra exempel där! Ekologisk mjölk är jag dålig på, men jag tänker bättra mig (ändå är jag gammal bondedotter...). Och tack så himla mkt - jag blir glad:-) tjipp på er

Missy sa...

Bra inlägg, bästa Smartasmia. Heja dig!

Mary Lady Luck sa...

Du är helt underbar Mia, och ytlig är det sista du är. En stor varm kram till dig (som alltid ger mig ett leende med sina ord)

Smartasmia sa...

Missy: heja dig också:-) Och tack!

Mary LL: ojoj..en tackar allra så ödmjukast för de fina orden:-) Du får mig också allt som oftast att le! Kram tillbaka så klart:-)