15 maj 2008

Rackarns skit..eller.."Ett litet steg för människan.."

Bild: lånad från Bioptech; illustrerad enligt ovan


Sådärja.

Med Herr Boudoir skickades idag den ansökan som Smartasmia suttit och knåpat på ett tag nu. Något så modechict som en avloppsansökan till miljö- och hälsovårdsnämnden i kommunen. Föga anade vi att det skulle bli ett sånt projekt att fixa till ett fungerande OCH miljövänligt avlopp när vi hastigt och lustigt "blev" med hus förra sensommaren. Eller att det kommer att kosta penningar av astronomiska belopp. Eller njaa...vi hade väl våra föraningar.

För er som har intresse kan jag meddela att visst finns det godkända alternativ som förmodligen skulle kosta lite mindre, men när det kommer till miljön tycker vare sig Herr Boudoir eller undertecknad att man ska "fuska" till en godtycklig lösning. Så rackarns ädla vi är, va. Faktum är nog att vi kommer att få punga ut med nästan det dubbla för att få till den här lösningen med "både livrem och hängslen" för just miljön, men vi hoppas att det ska bli värt det så småningom. Inte bara ekonomiskt, då.

I ovan illustration över det förslag på avloppslösning vi vill ha, skulle det tillkomma ytterligare ett "tätt markfilter" (kosta deg) samt ett "slutpoleringssteg" (mera deg) där man filtrerar vattnet ytterligare. Och i vårt förslag ingår det inte några kemikalier alls...bara vulkaniskt material (läs vulkanisk bergart) för att rena avlopps- och hushållsvattnet. Vi har nämligen valt, visade det sig, att bosätta oss på den mest känsliga biotopen på hela ön. Med en insjö i närheten (en sån där med näckrosor, levande (!) fiskar och motorbåtsförbud) och havet inom en knappt 400 meter.

Nu återstår bara att vänta. Igen. På att vårt förslag på lösning matchar kommunens tankar om miljö (hur i hela världen skulle det inte....) och att banken så småningom tycker att vi är kreditvärdiga. Och att det går att hacka sig ner i berget här utan att behöva spränga för mycket..eller helst över huvud taget.

Dagens mest intressanta inlägg här, va. Fast även om du nu inte skulle behöva fixa ditt egna avlopp kan det vara himlans så nyttigt att läsa lite om vattnets kretslopp och om avlopp. Ty även den skit man släpper ifrån sig i en lägenhet i stan ska ju typ ta vägen någonstans.

13 kommentarer:

Johanna sa...

Heja ER, tänk om fler vore lika ansvarstagande som ni.

Smartasmia sa...

Johanna: tack lillbönan:D Jag håller givetvis med. Det är skrämmande hur många som "bara" har en stenkista till hushållsvattnet idag. Och här verkar det vara ngt åt "vilda västern" vad gäller miljötänk. Skäms på oss öbor och andra "snåljåpar". Vi har inte "råd" att skita i miljön längre.

Jo sa...

Heja avloppshjältarna1 :) Känner igen det där! Vi håller ju också på ute i rucklet.. Nollpåverkan vore ju faktiskt ganska trevligt om man kunde uppnå. Om du vill döva plånboks-samvetet, så tror jag att det kommer bli skärpta krav i framtiden, och då har ju ni redan ett godkänt system! :) Vi har dock bara gråvatten, vilket försvårar eftersom de flesta minireningsverk kräver mer "avfall" för att den biologiska processen ska funka. Vi har även berg i dag, vilket innebär att gräva ner ett reningsverk är otänkbart. Men vi kommer förhoppningsvis till en bra lösning snart! :)

Smartasmia sa...

Jo: jaherriminje vilket holabaloo det är för att få "kläcka ur sig";-) Och jag är med er där i tanken...fyfabian för att vara begränsad och ändå vilja väl. En tuff ekvation börjar jag inse. Tack för att du kallar oss avloppshjältar:D vi får väl se hur mkt hjältar vi blir i slutändan. Och jag håller varenda tumme denna sidan Svedala för att ni får till ert "skitdilemma"! Kramen

Camilla sa...

Avlopp kan driva en till milt vansinne och ekonomisk ruin. Lyckligtvis har jag en duktig och kunnig pappa som hjälpte mig, annars tror jag att jag hade kissat i skogen :D

Klokt av er att hitta den "grönaste" lösningen, det kommer säkerligen bli skärpta krav och dessutom måste vi ju tänka på vår värld. Synd att många skiter i det ...

Smartasmia sa...

Camilla: ahh...hurra för papsepluppar där:-) Tyvärr sitter min duktiga sådan 50 mil bort. I vintras var jag tvungen att "ta flertaliga kissar i skogen" för att avloppet (nuvarande..nästan obefintliga) hade den dåliga smaken att frysa. Och en och en annan "christmas poo". Fast det senare behövde du nog inte veta:-)

Camilla sa...

Vi är lantisar, vi är tåliga ;)

Smartasmia sa...

Camilla: bra så:D

Annie - PD sa...

Det kommer dock bli ett finfint avlopp! Helt rätt att tänka långsiktigt även om det svider till i plånkan.
Heder till er :)
kram

Vera sa...

Som sagt; man lär sig ngt nytt varje dag ...
Lycka till med detta projekt.
Puss & Kram

Smartasmia sa...

Annie: skitstort tack härifrån;-)

Vera: haha..ja, man gör ju det ibland:-) POK, bönan!

Var dags glimtarn sa...

Tänk om där tillkom en ny miljöhjälte varje dag, ni får sätta trenden! :)

Smartasmia sa...

VDG: det behövs åtminstone:-) Trenden satt s a s. Kram pinglan