30 januari 2007

Tillskärningshyss


Smartasmia är långt ifrån ett lika stort Photoshopproffs som Hanna som här så informativt gav oss lite insikt i trolleri med detta verktyg.


Dock behöver inte Smartasmia vara ett proffs för att börja misstänka starkt att någon har varit där och gjort lite "tillskärningshyss" på åtminstone bild till vänster i nedan inlägg.

Fy skäms!

Jag har insett att det är en fin balansgång mellan att gilla kläder och att vara dels medveten om var och hur kläderna blivit producerade, dels att försöka göra allt i sin makt för att försöka att inte underhålla den sida av modeindustrin som också är minst sagt diskutabel - storleken på modellerna som idag nästan är lika viktiga i framställningen som vad själva plaggen är. Med det senare menar jag att jag helst inte vill använda mig av bilder där jag tycker modellen är påtagligt smal. Detta är förbannat svårt då de designers som anväder just trådsmala modeller är övervägande.

Därför en liten uppmaning till åtminstone de svenska designers som möjligen läser denna blogg: försöka att använda ett lite bredare spann av kroppsomfång på de modeller Ni väljer för att framställa Era plagg med. Att återspegla verkligheten lite mer.

ELLE pratar om "det svenska modeundret" i samband med ELLE-galan som ägde rum i fredags. Hade det inte varit förbaskat trendigt och rätt att - om Sverige nu har så stort inflytande på den övriga modevärlden - föregå med gott exempel och inte bara använda sig av pinnsmala modeller (som jag upplevde det i a f) ? Det hade varit jävligt trendigt och rätt och helt i linje med rådande diskussion i sådana kretsar (läs den massmediella diskussion som florerat i samband med att några modeller dött av självsvält under de senaste åren och att Spanien gick i bräschen för att införa viktkrav på modeller som deltog under modeveckorna där).

En diskussion som förmodligen fortsätter ett bra tag till.

8 kommentarer:

Vera sa...

Bra skrivet! Man blir så himla hjärntvättad av alla dessa retusherade bilder och pinnsmala modeller. Man blir påverkad negativt även om man inte tror det.
Upp till kamp!
Kram V

Smartasmia sa...

Vera: kram själv till en dundertjeja:-)

Mary Lady Luck sa...

Ja precis! Mode för mig är variation, ett personligt urval för att uttrycka sig. Då är det ju så synd att modellerna bara kommer stöpta i en enda form, variationen borde finnas med där också.

Smartasmia sa...

Mary: kloka ord - som vanligt! Och det är ju vi som konsumenter som sätter reglerna eg.... Tjipp:-)

Anonym sa...

Go Mia Go!!!!!

Smartasmia sa...

Helena: hehehe...tack:-)

Anonym sa...

heja hanna och heja mia! Medvetenhet är trendigt! Appropå ämnet har en utställning på temat dragit igång på chelsea art museum, skrev om det här om dan, här:
http://sofiaovarlden.blogg.se/290107163539_farlig_sknhet.html

Smartasmia sa...

Ahh..tackar så mkt, Sofia-tösen. Ska in och läsa ditt inlägg direkt! Önskar att medvetenhet inte var trendigt, men du har nog rätt. Hur som helst är det bra att debatten börjar ta fart nu:-) tjipp