10 mars 2008

Norrbacks sommar och några beska droppar från mig

Foto: lånat från Norrback


Smartasmia var inte på så många visningar under Sthlm modevecka i februari. Var dock på fröken Norrbacks och den var superb! Ovan brackor heter "Mia", är från den pågående s/s 08 och är väldans tjusiga.

Det är lite lustigt, bara. Flera av de större modebloggarna var där, men rapporterade generellt inte. Varför kan man undra? För att Camilla kanske är lite "folkligare" än FASR, Hope eller Acne, kanske? Hon är en av få svenska designers som bemästrar konsten att locka chicks i alla åldrar och det är f-n inte illa! Dessutom har hon varit "rätt-i-tiden" från scratch med sitt ecoluxury och bara det är värt en eloge av stora mått. Och hon är en underbar människa, liksom hennes stab av sötisar som jobbar med henne.

Nej, jag kan inte låta bli att undra. Ett exempel på detta "dissande" av Norrback är modecommunity´n Modette. Smartasmia är själv medlem i denna och läste de flesta nummer när den fanns i pappersform. Kanske inte min kopp av te helt igenom, men jag är väldigt glad att den finns för att bejaka ett stort intresse hos ffa unga tjejer. Eleonores blogg är mycket bra för det mesta, även om jag personligen inte går igång på kändisgrejen och ett kanske ibland lite för pressat "titta-vad-jag-har-handlat-upplägg". Inte säker på att det är så hälsosamt att få den pressen på unga tjejer som inte har en egen "budget" än. Det är väldigt mycket dyra märken som visas upp - så även på Hotspot-bloggen.

Missförstå mig rätt nu. Både Karolina "Hotspot" och Modette-Eleonore är rackarns trevliga chicks, men jag är inte riktigt med på den hyfsat upptriggade köphetsen som ibland signaleras i båda bloggarna och i en hel del andra. Däremot har de båda två en väldigt bra modekoll och är proffs på vad de gör. Förutom det där med - som jag tror - att ge "fel" signaler till andra om vad som ska handlas eller inte. För att de påverkar betvivlar jag inte en sekund. Dessa bloggar är bara två exempel bland de mer inflytelserika bloggarna. Och jag sticker inte under stol med att jag själv köper hyfsat dyrt i klädväg när jag köper. Jag känner bara inte något direkt behov av att visa upp det. Just för att det kan ge fel signaler.

Ojoj...nu blev det här något av ett påhoppsinlägg ändå och det var väl kanske inte riktigt meningen. Eller snarare: det var visst meningen! Men som konstruktiv kritik. Som tant av kvinnligt kön är jag absolut emot skitsnack mellan bönor...för vi är otäckt bra på det ibland. Kände bara att jag behövde göra upp med några "gamla funderingar" en gång för alla och kanske - förhoppningsvis - ge ett generellt tips till "modebloggare" att dra ner på dyra märken något och på den uppiskade köphysterin som ibland kan uppfattas. Jag vet att jag inte har med hur mkt folk handlar för att göra, men jag är bara rädd för att en del tar det här med vad man "måste" ha i sin garderob på lite för stort allvar. Det är lätt hänt innan man fullt ut känner sig själv.

Avslutningsvis; det jag började inlägget med, Camilla Norrback. En liten påskrisbuske till Modette som inte la upp några catwalksbilder från Norrbacks a/w 08 efter modeveckan (rätta mig gärna om jag har fel)...eller för den delen inte ens nämner henne under avdelningen "märken A-Ö" under "shopping". Det är lite underligt med tanke på att hon är en stor liten designer. Kanske en update där vore på sin plats, månne? Bara en tanke, men ta det gärna som ett tips från mig. Man måste inte älska alla designers, men "är man stor och stark måste man vara snäll". Eller så.

Sådärja. Nog med betraktelser från en "bitter och snusförnuftig liten tant" som jag själv.
En riktigt fortsatt snäll dag på Eder.

44 kommentarer:

fashionholic sa...

jag gillar fröken norrback :) jag dina kommentarer är helt befogade enligt mig ;) hoppas att vi ses snart sötis!! fika snart! pöss

Smartasmia sa...

Fashionholic: en stor pöss tillbaka på sötmulen där:-)

Anonym sa...

Jag undrade också vart Camilla Norrbackrapporteringen höll hus under modeveckan. Jag diggar också hennes kläder och koncept stark. Mycket bra skrivt för övrig. Hejjahejja

Smartasmia sa...

Fröken Ida: jag tackar och bockar ändå ner i brygga..minst. Eller i Edvin-ställning, kanske;-)

Maria Soxbo/Modette sa...

Hej!
Modette-Maria Soxbo här!
Intressant inlägg, och självklart vill jag svara på kritiken ang Norrback.

Anledningen till att vi inte lagt upp bilder från visningen beror på att vi delade fotograf med tidningen King (som ligger på samma förlag), och ibland var vi tvungen att prioritera bort visningar av tids- eller kostnadsskäl. Norrback föll till exempel på att de inte visar herr, och därför blev vi tvungna att prioritera någon annan visning som även King hade intresse av. Hade vi haft möjlighet hade vi självklart fotat samtliga visningar och förhoppningsvis kan vi göra det på kommande modeveckor.

Märkesgalleriet däremot handlar förstås inte om ekonomi utan om tid – vi försöker uppdatera allt eftersom, men då vi är liten redaktion så måste vi först och främst sköta de dagliga uppdateringarna. Därför brukar vi be de märken som hör av sig och vill vara med i märkesgalleriet att skicka oss den information vi behöver, så går det lättare. Det är självklart även Camilla Norrback välkkommen att göra. Har hon dessutom egna pressbilder från visningen lägger vi mer än gärna in dem i catwalkgalleriet.

Smartasmia sa...

Maria: jättekul att du läste och att du ville svara på kritiken! Sånt uppskattar jag jättemycket:-) Om det är så att jag gett en orättvis bedömning ber jag så mycket om ursäkt, men det är lätt hänt att reflektera över detta då ju även Camilla Norrback tillhör de "stora modesvenskarna". Bra att jag fick en föklaring dessutom ang. tidsaspekten och King där - jag har full respekt för överarbetning och tidsbrist och att ni nu är en mkt mindre redaktion. Som jag skrev är jag imponerad av den enorma modekoll du och Eleonore har och att ni finns där för att bejaka intresset för en så stor del chicks. All heder. Hoppas att Du förstod att det var en konstruktiv kritik. Ska skicka iväg en kommentar ang. att lägga upp hos er till Norrbackskan!

Fast jag är fortfarande lite brydd - och det gäller som sagt inte bara Modette - över att jag överhuvud taget fick en känsla av att det var ngt "fuffens" där. Camilla - och alla andra hårt arbetande svenska designers - förtjänar all cred och uppmärksamhet de kan få. Synd att King inte ville samköra där som sagt, men nu har jag en lite större förståelse:-)

Ha det så bra - och tack igen för din kommentar!

hedgehog-sara sa...

Jag skrev ett inlägg om det där igår har jag för mig. Om köphysterin alltså, jag har ju ingen modeblogg ;) Men det kanske är dags att börja fundera när man blir helt galen av lycka över att fynda ett par MJ-skor för 1600, och samtidigt låter bli att köpa paprika för att den är för dyr. Om du fattar min tanke :)

Fast du - som vanligt - formulerade det mycket bättre. Kram!

Smartasmia sa...

Igelkottskan: åhhhnej! Definitivt inget fel på dina formuleringar, inte. Ahh..missade ditt inlägg - går in och kollar upp:-) Och jag fattar din tanke;-) kramen

Eko eko sa...

Jag håller nog inte med... eller vill säga en annan åsikt kanske. :)

Camilla Norrback håller t.ex. inte så hög modegrad. Med en omsättning på en miljon är det fascinerande att hon ens får visas på Berns. Hennes grejer går till mångt och mkt att jämföras med KappAhl, H&M etc. Det är inget som sticker ut. Det enda är att hon till viss del gör ekologiskt vilket är en mkt bra sak. Men modemässigt så håller hon ju inte så hög grad och ligger inte i framkanten. På så sätt är hon inte så intressant i modesammanhang.

Och den miljövänliga biten är jag skeptisk till numer sedan jag haft en kusin som varit praktikant där. Det känns lite svajigt.

Och numer har hon bara en anställd, hennes designassistent som gjort ett fantastiskt jobb dock med att höja modegraden till hösten lite. Men annars är det bara praktikanter...

Nu är jag kanske partiskt pga min kusin... men... ja...

Vera sa...

Hmm ... Mkt intressant inlägg Mia och även kommentarerna från Modette o andra.
Summan av kardemumman; jag får ändå en känsla att när vissa märken hajpas hakar bara resten av modevärlden på ... det blir så likriktat. Jag hejar i alla fall på Norrback och att jämföra hennes med Kapp Ahl är riktigt förelämpande.
Så det så.
Puss till alla!

Smartasmia sa...

Eko eko: tack för din kommentar! Visst får du ha en annan åsikt:-) Fast det där med snällhet kan man kanske inte beskylla dig för. Kanske är det som du själv antyder - att du kanske köpt din kusins koncept lite för hastigt..? Kanske borde du ta en sväng förbi Camillas butik och spana in lite själv och känna på atmosfären. Jag stormtrivs där:-) Synd att din kusin inte gjorde det nu. För det verkar nästan inte så när hon t o m påverkat dig så pass. Självklart är smaken olika, men jag tycker att hon är en väldigt duktig designer och för mig "sticker hon ut" så att det räcker och blir över. Tur ändå att smaken är olika som ovan. Vore rätt trist om alla såg likadana ut...inte sant?

Intressant det du tar upp om modegrad. Finns det en sådan idag, egentligen? Med all fri spirit och vilja där ute.

Tack igen för din synpunkt:-)

Smartasmia sa...

Vera: jope - jag är med dig där (läs ovan). Fast vad är det egentligen för fel på K-A? Och en alldeles jättestor kram till en favoritböna!

Eko eko sa...

Det är givetvis inte ngt fel på KappAhls design. Inte på ngt sätt. Men det är inte så mkt fri design som kopiering och basplagg... Vilket inte är ngt fel alls för jag handlar på så väl H&M som KappAhl. Och det finns inte ngt kränkande i att jämföra ngn med dessa två stora märken. De är stora av ngn anledning, de tilltalar stora massan. Men det betyder inte att det är nyskapande och inovativt alltid.

Tja, jag har varit på besök i butiken flera gånger och det har alltid råkat vara vid ngt tillfälle när Camilla Norrback själv skällt ut ngn av praktikanterna eller ngn per tfn. Jag hörde hur hon per tfn sa till ngn att hon inte fick lämna tillbaka sitt trikåplagg fast det vridit sig... Camilla menade på att det var så trikå gjorde. Men det gör inte trikå av bra kvalitet med s-tråd i. Och s-tråd finns att få tag på ekologiskt så det är inte ngt problem.

Det finns många bäckar små som tillsammans gör att jag tvivlar på hennes ledarskap.

Det var inte bara min kusin som vantrivdes. Jag har hört att flera praktikanter slutat i förtid och ngn som skulle vara där i ett par omgånger kom aldrig tillbaka andra gången för att det var en sån dålig arbetsmiljö.

Men det jag ville få sagt var iaf att jag kan tänka mig att hon inte är så intressant i modesammanhang, ännu iaf. Hon kan ju utvecklas som designer och kanske bli mer intressant för press och bloggare.

Smartasmia sa...

Eko eko: intressant kommentar! Och det är alltid kul med ett nytt "ansikte" här, så välkommen:-) Kanske var jag lite hård mot dig i mitt svar, men jag känner inte igen den Camilla jag känner i din beskrivning. Alls. Men vad vet jag. I de lugnaste vatten och så. Trist som jag nämnde förut att din kusin inte trivdes där och att du haft oturen att råka höra en massa utskällning de ggr du varit där! Sånt är aldrig roligt att höra. Kund eller inte. Fast som sagt - jag är ju även jag partisk då Camilla är en god vän.

Bra att du föklarade lite hur du menade med kedjorna. Fast jag tror i a f på att det finns gott hos de flesta människor. Synd bara att du som sagt råkade ut för dåliga vibbar...och tillika din kusin.

Fast jag tycker fortfarande att hon är intressant som designer. Även om jag råkar vara en vän till henne. Och för vilka "bloggare och press" är hon inte tillräckligt intressant för...?

Hur som. Tack igen för kommentaren:-)

Missy sa...

Camilla Norrback regerar. Så. Då var det sagt.

:-)

Johanna sa...

Hos mig är det nu stående ovationer och glädjeropp som hörs. Jag är grymt stolt över min favorit öbo och kära vän som tar tag i det här. Camilla är orättvist förbisedd och hon förtjänar mycket mer press och kredd än hon får. Jag gör så gott jag kan på min lilla blogg för att ändra på detta. Personligen var jag förbryllad när jag efter visningen upptäckte hur tomt det var med recension från visningen. Har faktiskt skrivit ett argt mail till Elle angående det vi prata om innan visningen dock utan svar. Jag kräver att hon finns med bland de nominerade nästa år till årets designer.

Smartasmia sa...

Missy: kan bara hålla med sötaste fröken söt där:-)

Johanna: tackar så in i bängen:-) Och jag gillar dina initiativ. Massor!

beyond SÖTSUR sa...

Mycket intressant inlägg. Nu när jag läst igenom alla kommentarer har jag glömt vad sjutton jag skulle skriva för kommentar.

Jag känner mig lite träffad när det gäller det där med köphets, men det är ju i alla fall inte dyra saker jag tipsar om.

All denna köphets känns lite läbbig, riktigt postmodernt:) Vi skapar oss själva varje dag med en ny kombo och nya plagg.

Smartasmia sa...

Min bästaste fröken beyond sötsur: jag är glad för din kommentar:-) Vi är nog i så fall lite träffade till mans..eller kvinns. Jag med. Men jag försöker att inte ge det budskapet till andra. Att handlahandla, alltså. Ingen är perfekt. Och jag gillar dina tips. Minst lika mkt som jag gillar Hotspots, Eleonores, Linda K:s, Käthe´s, eller vem som som har huvudet på skaft. Det jag vill få fram är en liten eftertänksamhet ibland. För jag tycker att det verkar vara väldigt lätt att glömma för en del att de har en massa inflytande på andra. Även om drömscenariet vore att alla hade en fri vilja är vi långt därifrån.

Postmodern är ett bra ord:-) Och du är bra, snäckan:-) kram

Annie - PD sa...

Klokt och nyanserat inlägg!
Camillas plagg är mer klassiska än trendkänsliga så på den punkten håller jag med Eko eko. Men det är extremt märkligt ändå, att Camilla, som har en så bred kundbas och rätt tänk i tiden inte uppmärksammas mer! Jag gillar Camillas plagg väldigt mycket, bra kvalitet och fina material och detaljer.
Gällande köphetsen så tar jag åt mig... Det ÄR hetsigt ibland. Men det ska icke hetsas mer. Lagom är bäst.
Kram till dig fina raring! Du måste komma hit snart :)

Smartasmia sa...

Annie-snäckan: du är bäst:-) Och jag håller med Eko eko på den punkten också. Fast jag vill vara en liten klassisk sak mellan varven. Hets är aldrig bra, men de flesta bloggare - även modebloggare - har innerst inne ett gott hjärta;-) Mys nu på där framför er brasa. Det ser helt klart übergött ut! Och jag kommer över så fort jag kan. Fattas bara:-)

Eko eko sa...

Som Annie - PD sa så är det mer basdesign och det är inte lika mkt nyhetsvärde i det och därför tror jag inte att det är lika mkt uppmärksammat som t.ex. Bea som är ungefär lika stor omsättningsmässigt. Nu får inte Bea heller mkt press iofs... så det var ett dåligt exemepl.

Och givetvis får du och alla andra gilla såväl människan som designen. :)

Smartasmia sa...

Eko eko: hehehe..det tackar jag för:-) All lycka till med din blogg nu - det behövs ekologiska påminnelser en masse!

Linda K sa...

håller med dig till hundra procent! eftersom jag inte kommer att kunna skriva lika bra själv länkar jag till dig! kram :)

Smartasmia sa...

Linda: tack! Du skriver mer än lovligt bra själv (om du inte visste det så vet du det nu:-)). kramkram

Anonym sa...

Jag instämmer, samt vill tillägga att det är intressant att kända modebloggare, som predikar att det är moderiktigt att ha en "egen" stil, alla köper samma MiuMiu väskor, MJ skor, Hermes Armband och dyra klänningar. Visst kombineras det med en it-scarf från H&M och vintage solglasögon, men stilen är den samma. Alla ser likadana ut. Köphetsen existerar.

Petra, som ej har en modeblogg.

Smartasmia sa...

Petra: hejsvejs! Kul att du ville kommentera. Börjar bli en intressant diskussion ovan - även om den inte direkt är ny:-) Personligen bryr jag mig inte så mkt om ifall folk handlar på HM eller på Net-a-porter, men när det börjar bli för mkt av "hets" i en blogg - då reagerar jag. Och du är välkommen hit fler ggr:-)

Miss Upsey Daisy sa...

Jag tycker det är en berättigad och konstruktiv kritik. Jag är ingen modebloggare så jag är *skäms* faktiskt inte så insatt i alla märken. Därför kan jag inte riktigt hänga med i just den debatten tyvärr.

Hade varit jättekul att ses!
kram

Ida sa...

Tycker inte du ska känna att det är ett påhopps inlägg jag skulle vilja kalla det att ha en åsikt och det måste vi all få ha. Jag delar på flera plan din åsikt. Själv har jag nästan aldrig haft de medel att köpa dyrt och när jag gör det, gör jag det för kvliten eller för att jag störtälskar något inte för att det är visst märke som har ngn slags status. Som vissa märken tex har idag, mycket beroende på modebloggarn.

Nej det är inte fel att köpa dyrt det är väl upp till var och en.

Sen tycker jag att Camilla Norrback gör fina kläder och kan allt få lite uppmärksamhet ibland.

Klart slut! / Ida

Smartasmia sa...

Fröken MUD: en tackar:-) Japp - det var precis det som var meningen. Lite konstruktiv kritik. Kram chickset!

Ida: tjo sötnosen! Kul att se dig här igen och tackar för din kommentar:-) kramkram

Lolita Loco sa...

Har personligen inga större åsikter om vilka designers som nämns, dock slog du an på en sträng hos mig vad det gäller konsumtionshetsen som råder. Det är något jag tycker har ökat (eller bara blivit mer synligt?) i och med "bloggrevolutionen" och jag kan tycka att det blir för mycket ganska ofta. Det kan bli lite osmakligt - tänk på barnen i Afrika! (Lite ironi, men bara lite.)

Känns det inte som att vi har fått för oss att alla är 25? Vare sig man är 15 eller 35. Och framgångsrika. Och välbärgade... Nåväl, DET är ett annat inlägg.

Den här romanen bjuder jag på, bönan. :D

ps. det är onödigt att koka te-vattnet i 25 minuter, det blir inte så mycket kvar då. Jag upptäckte just det, tänkte jag skulle dela med mig.

Smartasmia sa...

LL-bönan: tack för dina kloka ord! Och du får skriva hur mkt roman som helst här - det är bara väldigt trevligt:-) Och shit-i-jäsingens! Att torrkoka är ingen hit. Hoppas du inte behövde ringa in ngn brandkår!...eller vänta nu..är det så man träffar unga, virila små män i branduniform...! :-) kramkram

Mill sa...

Vad härligt med lite debatt! Bra att du tar upp saker som verkligen behöver stötas och blötas.

När det gäller Norrback vill jag bara säga att de plagg jag har i min ägo som har hennes namn i nacken är mina absoluta favoriter.

En liten hälsning till din bror också med förhoppning om snabbt tillfrisknande.

Massor av kramar!

Smartasmia sa...

Mill: min lilla godispastill! Jag blir fånigt lycklig när du dyker upp här:-) Så kul att höra av dig! Norrback är Norrback. Liksom:-) Och hälsningen är mottagen...tack!

Hotness sa...

Ok, jag är också drabbad av köphetsen. Varför det är så vet jag faktiskt inte. Men däremot (nu ska jag vara lite tråkig) så reflekterade jag häromdagen på vad som händer med alla saker man köper och använder sig utav. Jag menar hur lång tid kommer det ta tills mitt Fisher Price garage som jag lekte med som liten har brutits ner och lämnat "sopberget"? Ganska länge tror jag. Och hur lång tid tar det för alla saker man köper att brytas ner till kompost? Inte under min livstid iaf.Det här var liksom bara en liten miljösynpunkt utan att på något sätt komma med pekpinnar:)
Löv, och tack för en grym blogg!

Smartasmia sa...

Hotness: ahh....vem blir inte påverkad i dessa tider...av köphets, alltså:-)Det är väldans sant det du skriver om slit-och-släng. Inte bara bland kläder. En positiv utveckling de senaste åren är det "nyväckta" intresset för second hand. Och sist nu - om vi pratar om kläder - fenomenet "bloppisar". Tack så mkt för din kommentar:-)

Lisa sa...

Visst håller jag med om att det är ett problem om unga tjejer (och alla vi andra) uppmuntras till att shoppa fina märken och dyrt. Jag kan också tycka att det är ett lika stort problem att de (läs vi) pressas till att köpa billigt - men mycket. Allt därför att man skall ha rätt grejer hela tiden (alldeles oavsett om det är hm eller miu miu). Hetskonsumtion, hetsbegär. Alla "vill ha, vill ha"-inlägg indikerar att det är ok att lägga massor av pengar på ett dyrt plagg - eller tio mindre dyra. Utan reflektion om det verkligen är värt pengarna - eller vad man verkligen får. Jag gillar inspirationen från modebloggarna, men blir ibland oändligt trött på köp,köp,köp hetsen. Tack för att du tog upp diskussionen!

Smartasmia sa...

Lisa: tack själv för att du ville kommentera..och med kloka ord därtill:-) Uppskattas!

Camilla sa...

Riktigt bra inlägg! Det har blivit sån pris- och märkeshysteri! Mode är ju något som är roligt/intressant och något eget, ska inte bara handla om status som det verkar vara idag. Jag kan känna att många modebloggar idag är så likriktade och bara visar superdyra märken (och ofta SAMMA plagg som hajpas). Om jag ska vara elak så blir det något ängsligt över allt detta babblande om märken och priser. Att modegraden sitter i priset inte i utseendet av plagget ... Mode för mig är att man har känsla för det aktuella samtidigt som man har en egen, genomförd stil.

Tack igen för ett vettigt och SCHYSST inlägg

Smartasmia sa...

Camilla: tack så jättemkt för att du ville kommentera detta. Jag blir jätterörd över dina fina ord. Även om mitt inlägg i grunden handlade mer om - som jag upplever det - lite mobbing av en designer - så var budskap två att så ett tankefrö för de ngt äldre modebloggare - och ffa större - att de faktiskt har ett ansvar och att påminna dem om att de faktiskt påverkar! Tack så mkt igen:-)

Funderaren sa...

Tack för inlägget! Det är det första jag läser hos dig, men antagligen inte det sista.
Håller med dig fullständigt om köphysterin och ser man inte sitt eget ansvar i det hela måste man nog vara blind. Visst har man sin frihet och rätt att köpa vad man vill, men samtidigt måste man erkänna sin skyldighet även och ta ansvar. Alla problem vi har idag med världen beror på (enligt mig) att vi inte har insett vår skyldighet och tagit ansvaret.
O som sist, jag kände inte till Norrback, men gör det nu! Ska bli intressant att "lära känna" henne.

dontletthemfoolya sa...

Det har var ju inte alls något "tjejer rackar ner på tjejerinlägg", det var precis vad du säger: lite kritik mot den köphysteri som skapas när man jämt och ständigt tjatar om kläder mm. Bra skrivet! Ibland måste man använda människor som exempel för att kunna uttrycka sin ståndpunkt och sina åsikter i vassa fall. Inget fel med det.

Smartasmia sa...

Funderaren: tack själv för dina finfina ord och för att du ville komma hit och kommentera! Jag uppskattar det väldigt mycket:-) Kan bara instämma med vad du skriver, men det tror jag du vet redan. Och Camilla Norrback är en helt okej upptäckt som jag är glad att jag gav dig! Kram och tack

Dontletthemfoolya: tacktack för din kommentar:-) Du är jättevälkommen hit! Jag kommer in och kollar din blogg så fort jag får tid! Ses fram emot:-)

Anonym sa...

楓采,荷蘭村,亞士頓,湖水岸,水月雅緻,風緻主題,城市水棧,麗緹,簡愛,沐蘭,悅豪,高登,四季,愛莉園,微風,楓采,紅樓,麗景,七星,歐悅,楓采,桂冠,震點樂,歐悅,微風,沐夏,遊桐花,101,真善美,長青,港賓,甜蜜蜜,百老匯,箱根,碧雲天,采舍,涵碧園,愛情海,楓林,悅萊,花園,喜來登,春風,楓采時尚,麗緹,谷關明,圓緣,夢田,亞曼尼,花鄉,璽朵,允頌,春風,河堤,綠驛,御宿,激點,布拉格,青森,凱撒,柏克,國妃鷹堡,長興,花嫁情境,威尼斯,峇里島,日光花園,四季,春天,伊甸風情