11 mars 2008

Sicket holabaloo


Håhåjaja.

Det var inte riktigt menat att mitt förra inlägg skulle ta sig såna missuppfattningskrokar. Eller för den delen att jag pockar på uppmärksamhet.

Hur som helst och slutligen:

Nej. Jag tror inte att Hotspots läsare, eller hon själv, är "idioter" eller "icke-självtänkande-individer". Just nu tyar jag inte att dra mitt gamla inlägg en gång till här...som något slags "en dåres försvarstal". Har alldeles för ont i skallen, för mkt tankar på annat håll och en avhandling som pockar på uppmärksamhet.

Vill bara säga/uppmärksamma att jag faktiskt är orolig för den "masshysteri" för att handla (inte bara kläder) som åtminstone har rått i vårt samhälle det sista året/n. För - även om just Hotspot-Karolina inte ansåg det - så är jag fullt övertygad om att även hennes blogg påverkar någon till köphets. Utan att för den skull ens påstå att ngn av hennes läsare är utvecklingsstörda (som min lillebror exempelvis). Herreminje.

Känner mig bara trött och olustig för stunden. Fast ändå fast övertygad om att det är bättre att inte bre på med allt man shoppar om man nu shoppar mycket på en modeblogg då det faktiskt påverkar. Även om det bara påverkar ett par chicks är det ett par chicks för mycket som ev. känner sig mindervärdiga för att inte de har samma förutsättningar. Att vara 30 och inte inse att man har den "makten" är bara dumt.

Hmmmm...nu var jag ju nästan elak. Och det är definitivt inte jag. Men jag blir ledsen och trött när vuxna människor inte förstår att jag bara ville be om en liten "återhållsamhet" för ev. bönor där ute (eller baggar för den delen) som inte mår tipptopp eller är klara med sig själva. F-n tro att man påverkas. Det gör man! Medvetet eller undermedvetet. Och till er som ev. känner sig som "idioter": nej - jag tycker inte att ngn är idiot. Igen. Jag försökte bara vara concerning som man säger i amerikat. Jäklans chickssoppa, va.

Kram och tack för alla sköna kommentarer. Det var som sagt inte min mening att väcka så starka känslor. Egentligen inte ens att väcka en debatt. Mitt syfte var att ge lite konstruktiv kritik från en kvinns till en annan - och utan ngn baktanke eller svartsjuka av ngt slag. Någonstans hade jag trott och hoppats på att mitt budskap med Monokel ffa handlar om att få andra chicks, eller baggar, att må bra med sig själva....

Så kan det gå.

48 kommentarer:

hedgehog-sara sa...

Jag förstod precis vad du menade i förra inlägget, och det var ungefär som mitt paprikainlägg - själva tanken.

Kramar i mass, till dig och din bror.

hotspot sa...

Om du påstår något och använder dig av en person eller flera som exempel måste du ju förstå att det inte är helt konstigt att den personen vill uttrycka sina tankar om de inte alls överensstämmer med de du har?
Enligt mig är det du som gör det till en stor sak och talar om missförstånd etc. Själv ville jag bara klarlägga mitt sätt att se på. Jag tycker trots allt att det är ett intressant ämne, värt att tas upp och diskutteras.

Smartasmia sa...

Fru igelkott: hehehe...jag äro hänförd av frökens förmåga att uppfatta rätt:-) Och glad! Tack för support och kramar.

Smartasmia sa...

Hotspot: självklart förstår jag det:-) Och om du läser noga i mitt förra inlägg så ser du att jag använder dig och Eleonor som exempel. Trodde i min enkelhet att du kunde "ta det rätt". Trots allt räknar jag dig som en vän de gånger man springer på varandra ute:-) Kanske rent av därför jag använde dig och Eleonore som exempel. Och så. Fast, återigen, mitt huvudsyfte var att uttrycka min lilla besvikelse över lite uppmärksamhet för en duktig designer, Camilla Norrback. Så kan det gå som sagt. Sköt om dig:-)

Smartasmia sa...

Hotspot..igen: glömde förresten att tacka för din kommentar. Det tog ett tag att hitta hit som kommentorska, men du är välkommen:-)

Johanna sa...

Håller med Sara, fatta precis förra gången med. Och jag tycker att det är skrämmande att de stora modebloggarna inte inser att de påverkar så mycket som de faktiskt gör. Hela grejen med modeblogg önskar jag ibland kunde skrotas och vi går tillbaka ett steg i utvecklingen. För allt är inte guld och gröna skogar när det kommer till det fria talet och skriften.

Smartasmia sa...

Johanna: du är en klok tös, du. Blir glad över att mitt budskap gått hem till viss del i a f! Kram, bönan:-) Och som litet tillägg: man är inte per automatik klok för att man håller med mig. Om nu någon undrade.

Linda K sa...

jag tycker du är bra och jag håller med dig! alla tycker olika och trist vore väl annars :)

Stina´s world of everything sa...

Hm.

Intressant. Jag har en känsla att DE STORA modebloggarna med tusentals läsare per dag påverkar sina läsare i mer eller mindre allting de gör. Shoppar, äter, sminkar sig etc.

Framförallt de som har riktigt unga läsare. Där får man vakta sin tass med vad man skriver. Om man vill vara en förebild vill säga.

Många skriver nog bara vad fabian de vill dock. Utan en längtan till att bli någon som påverkar alltför mycket. Det är tankar som snirklar ut sig till ord och orden kommer ut i cyberrymden och där lever de sitt eget liv in i andra människors tankar. Och liv. Som skrider till påverkad handling. Oftast omedvetet.

Snurrigt. Och läskigt.

Smartasmia sa...

Linda-sötisen: tack för det! Tycker att du är bra med:-) Och så sant.

Smartasmia sa...

Stina: ahh..kul att se dig här:-) Har sett dig bland kommentarer hos andra bloggerskor och du har sköna tankar. Inga förvirrande. Tack för din kommentar - och vad åtminstone jag tycker - kloka ord!

Lolita Loco sa...

Hohoho, hysteriskt det ska bli... Har med skräckblandad förtjusning följt lavinerna av kommentarer här och hos Hotspot och jag måste bara säga...pust. Å stön.

Bara för att jag har en pinne och en eld så måste jag ju peta pinnen i elden: HUR kan en 3...nej, låt mig formulera det mindre provocerande; hur kan poängen i det du skriver i ditt inlägg undgå någon vuxen människa? Och utöver det, vad är det att bli så hemskt defensiv över?

Jaja, vem orkar bry sig. (RETORISK FRÅGA! RETORISK!!)

:D

Kram kram och en kram till på dig, storbönan!

Smartasmia sa...

Fröken LL: tack för klok kommentar. Börjar erkänna att jag behöver support nu. Trodde aldrig att det skulle kunna tolkas på något annat sätt än det jag ville ha fram. Alla är dock olika. Och vill man inte inse att man är offentlig och som en offentlig person påverkar andra, så...jag, vad kan jag säga. Att jag är besviken. Men som sagt glad för ditt stöd!

Lolita Loco sa...

*lutar upp dig med plankor och kuddar* Mitt stöd har du alltid big bean, för du har sunt förnuft och sånt gillar jag. =)

Det är en bristvara idag..

Smartasmia sa...

LL: ahh..det där behövdes:-) Bra för min rygg också!

Free Fashion Stockholm sa...

Tycker det är bra att det ifrågasätts och rörs om lite i modegrytan, sånt behövs!
Åsiktsfrihet är bra!

Smartasmia sa...

FF Sthlm: åsiktsfrihet är bäst:-) Och tack för din kommentar!

Stina (Klädstrecket) sa...

ojoj.. vågar jag ens kommentera..! :)

Tänkte redan kommentera på det tidigare inlägget men orkade inte... Men för debattens skulle så måste jag vädra mina åsikter och tyvärr måste jag säga att jag håller med Hotspot på ganska många punkter, även om jag absolut förstår vad du menar med köpehets. JAg tror att den kommer att ta död på sig själv inom kort faktiskt. Så som med alla stora trender.

Men i övrigt så tycker jag inte att tex hotspot/eleonore alls har gått över gränsen av vad som är opassande "köphets-propaganda". I sånna fall finns det tusen saker man måste dra in på - tex, ska man verkligen visa bilder på modeller i sin blogg? Det kan ju bidra med anorexi.

Så länge allt är med motta tycker jag inte att de bär något större ansvar.

Intressant debatt! Det är väldigt positivt. Lite nervös inför mothuggen jag kommer få! :)

Smartasmia sa...

Stina´n: tjo lilla fröken:-) Ahh...jag ser din poäng, men jag tycker fortf. att Hotspot och Eleonore och en hel del andra med dem bidrar till en köphets. Möjligen inte medvetet. Vad jag menar är att de borde se sitt ansvar i det hela. Precis som att vi vuxna - även utan barn - borde bidra med en bit ansvar för kids generellt som inte mår bra i samhället. Jag har ingenstans - mig veteligen - påstått att de ska ändra sina köpmönster, bara bett snällt om - chicks emellan - att de kanske borde tänka på konsekvenserna av att hela tiden ladda upp inlägg med dagens köp och idag handlade jag... Bara så. Och jag tokuppskattar din åsikt - vems "sida" du än väljer:-) kram

Ida sa...

Tycker du inte ska behöva ursäkta dig alls. Varför ska det vara så att så fort någon säger ngt minsta negativt får man försvarsstaben efter sig...Du hade en tanke och vill dela med dig den... thats it och du hade bra underlag för det du sa. Alla har rätt till en åsikt som sagt.


PS. jag är faktiskt här rätt ofta men har inte kommenterat på länge.. dumt av mig.

kram kram

Smartasmia sa...

Ida: tack lillhumlan! och PS. Även jag gör så mellan varven. Hälsar på utan att kommentera:-) Kramkram - och en extra till systra

Stina (Klädstrecket) sa...

Jag är nog för velig för att kunna välja någons sida, men jag förstår absolut vad du menar. Vi har nog bara lite olika uppfattningar av ordet "motta" i just denna fråga :) Peace.

Smartasmia sa...

Stina: alltid peace:-)

Käthe sa...

Jag tror också att modebloggarna påverkar (mig själv inräknat, jag är inte ett dugg bättre)) till en viss köphets. Skulle bara vilja lägga till att många modebloggare får en hel del saker, presentcheckar och kraftiga rabatter och att detta i sin tur kan leda till att det ser ut som om det är mer shopping än vad det är. Jag ser det inte som något fel, men läsarna har förstås rätt att veta att det är så det kan gå till. :)

Smartasmia sa...

Käthe: tack för frökens kommentar. Ärligt tycker jag att jag...och nu är jag seg i skallen kan jag lova...inte riktigt har skrivit som jag nu är "beskylld" för att ha gjort - ett personangrepp på Karolina "Hotspot". Med mina sista krafter för kvällen (och inte till dig utan generellt): hur hundan kunde jag feltolkas så grovt...? Och du har helt rätt i att delge dina läsare vad som gäller i "sponsring" och så:-) Kram vännen

anna sa...

jag tycker dina ord och ämnet är väldigt viktigt just nu! sverige går ju så bra och vi KAN handla.

den fria viljan förlorar liksom sin "glans" om man som jag tror på social konstruktion..

ulrich beck menar att i och med individualiseringen har ett risksamhälle skapats där man ska ta eget ansvar och vi kanske är där nu?

Smartasmia sa...

Anna: du är jättevälkommen med din kommentar! Intressant och bra. Med risk för att svamla p g a viss trötthet: det är det jag är rädd för.

Käthe sa...

smartasmia, jag upplevde det inte så heller, att det var något personangrepp. Man måste ju få kritisera utan att det blir ramaskri. :) Och det var ju synd att huvud-debatten försvann, den om Norrback. För den är ju intressant, varför det skrivs mer om vissa designers, kedjor, webbutiker m.m.. :)

Smartasmia sa...

Käthe: precis! Vart tog min Norrbacksdiskussion vägen...? Och jag kan inte nog hålla med om oberättigat ramaskri:-) kram igen

Camilla sa...

Oj, man är borta från bloggvärlden en dag och vilken dramatik :D
Det var någon som nämnde sunt förnuft och det är precis det jag tycker att dina inlägg speglar. Sen bör man nog inse att så fort man sätter sina tankar/åsikter på pränt i ett offentligt media så påverkar man människor. Det är naivt att tro något annat. I olika stor del naturligtvis, men människor är lättpåverkade och precis som du skrev Smartasmia så har vi väl alla ett ansvar för att unga människor idag mår bra?

Och mode är ju ändå bara ... saker. Det finns så mycket mer som är viktigare och måste få ta upp våra tankar och känslor.

Smartasmia sa...

Camilla: du satte ett leende på mina läppar idag:-) Tack!

Camilla sa...

Varsågod ... och tack det samma :D

Anonym sa...

Hur välskriven och läsvärd en välbesökt modeblogg än må vara så påverkar den självklart människors köpbeteende. Att visa upp produkter från specifika märken/butiker i en blogg skiljer sig inte från annan medial pr. Företag skulle inte investera ansenliga summor i marknadsföring om det inte ledde till en ökad försäljning. Det intressanta i den här frågan är att privatpersoner som bloggar kan avsäga sig allt ansvar medan företagens pr är omgiven av ett omfattande regelverk. Det är som du säger viktigt att som framgångsrik modebloggare förstå att man har ett stort pr-värde. Hur det ansvaret hanteras är självklart upp till var och en att avgöra. Det ska bli intressant att se hur lagar och reglering samt etik utvecklas när det gäller produktplacering och dokumentation på nätet. Tack för ett läsvärt inlägg!

Smartasmia sa...

Anonym: tack själv för en högst läsvärd kommentar! Kan tänkas bli ganska svårt att komma åt etik, lagar och reglering vad gäller bloggarna, men ändå konstigt att inte något ens påbörjats, mig veteligen. Tack igen:-)

Vera sa...

oh majj gådd vilket liv det blev ... men intressant. Karolina kände sig tydligen påhoppad men jag förstår vad du menar Mia och instämmer helt. Men alla har vi ett personligt ansvar för våra handlingar. Ha det gott & hoppas att du inte försvinner nu Mia för då blir jag lessen :( du behövs!
Kram i mängd från ett regning Eskilstuna

Smartasmia sa...

Vera: tack sötaste raringen där! Trodde aldrig att jag skulle behövar support efter mitt inlägg, men det behövdes tydligen...jag blev jättetrött och ledsen över Karolinas reaktion. Vi chicks måste hjälpa/stödja varandra ibland. Allvarligt förstår jag inte alls hennes - som jag tycker - jättereaktion. Nja...jag försvinner nog inte, men det tog på krafterna och jag har en del annat som pockar på uppmärksamhet för stunden.

Och det regnar lika illa här. :-) kramkram

Anna funderar sa...

Sluta inte blogga för denna diskussions skull. Varför kan inte viktiga frågor få föras upp i ljuset och diskuteras konstruktivt. Mycket tråkigt att klimatet hela tiden tenderar att bli så inskränkt. Fram för fritt framförande av åsikter, och kram till SAM:)

Smartasmia sa...

Anna funderar: ahh...tack sockertussan där:-) Nope - slutar nog icke....men som ovan blir jag otroligt trött. Känns som att stånga huvudet i väggen, liksom. Kram tillbaka!

Anonym sa...

Heja dig smartasmia! jag håller med dig

Smartasmia sa...

Fröken Ida: tack sötpinglan:-) Hälsa Edvin!

Missy sa...

Har du inte hört? Konstruktiv kritik kan vara farligt. Jo, men det är säkert! Jag hörde det... nånstans ;-)

(Själv tyckte jag att det var en mycket klok poäng du tog upp. Så det så)

Jenny sa...

Gillar det du skriver och att uppmärksamma och ge en tankeställare är enligt mig bara bra :)

Smartasmia sa...

Missy: japp - konstruktiv kritik kan leda till skadat självförtroende:-) Fast seriöst var det mest trist. Kram

Jenny: Tack raringen:-)

Malin sa...

Förstår vad du menar och håller med dig till fullo:) Läser mkt bloggar, men kommenterar ytterst sällan, men nu kunde jag bara inte låta bli! Det ÄR viktigt att uppmana till eftertanke, något som ibland saknas bland de sk modebloggarna (med sk så menar jag även de bloggar som inte utger sig för att vara regelrätta modebloggar, vad nu en regelrätt modeblogg må vara, utan behandlar och skriver/bloggar om flera olika "ämnen"/områden.)Nåväl, kort sagt, det var ett bra och tänkvärt inlägg (båda inläggen)och för in en aspekt som behövs. Du kan med gott samvete ägna dig åt din avhandling, för oavsett hur det arbetet förlöper så har du gjort ett bidrag som jag, och fler med mig, "väntat" på. Stort lycka till iaf och ha en fortsatt bra vecka!
/Malin

Smartasmia sa...

Malin: du gjorde mig riktigt, riktigt rörd där nu:-) Tack så väldans mycket! Tänk vad några fina ord, på rätt ställe och vid rätt tillfälle, kan kännas så skönt.

hotspot sa...

Jag känner mig inte påhoppad. Jag uppmuntrar till debatten (i och med mitt inlägg) och tycker precis som ni att den är hälsosam, men jag håller inte med Mia i allt hon skriver - och diverserade åsikter är väl bara nyttigt för en debatt/diskussion!

Smartasmia sa...

Hotspot: så sant så. Bra att du inte känner dig påhoppad - det var inte huvudsyftet med att jag använde dig som ett exempel. Men samtidigt tycker jag mig läsa lite av en "påhoppads" reaktion i dina rader kring detta. Personligen känner jag mig lite olustig över vissa saker du tar upp i ditt inlägg och i mailet till mig - saker som dina citat eller påståenden om "mina ord" där jag letat och letat men dels inte känner igen att jag skulle skrivit så, dels inte hittar. Du får gärna hjälpa mig med förtydling där:-). Och visst är olika åsikter en förutsättning för att man ska komma någonstans ibland!

Anonym sa...

慈德宮,龍南漆藝博物館,竹山竹管厝,陳列教育館,中興新村,東埔溫泉,清安豆腐街,金龍窯,火炎山,橫龍山古道,中港慈裕宮,大湖農村,挑柴古道,龍騰斷橋,森林遊樂區,卓蘭果園,外埔漁港,龍鳳漁港,清德禪寺,欣隆休閒農場,馬術農場,童玩村
泰安溫泉區,南庄老街
溫泉遊樂區,綠葉方舟,明德水庫,仙山,鳳陽谷,三角湖,木雕街,通霄蘆沐村風,香格里拉樂園,馬拉邦山,薑麻園,海濱休閒園區,鳴鳳山古道,火車窿,勝興火車站,挑鹽古道,獅頭山,藺草文化館,永和山水庫,大克山,通霄秋茂園,大衛營,清泉農場,雪霸國家公園,蜜蜂休閒館,挑炭古道,三通嶺,建民農場,自然保留區,永和山農場,八通關古道,明新書院,石觀音吊橋,戰車公園,軍史公園,桂花森林松柏嶺,梅峰農場,棋盤石,巧手工作坊
桃米生態村,溪頭,杉林溪森林遊樂區,李勇廟,竹山保安宮,沐陶窯
玉山國家公園