18 maj 2008

Dagens mindre begåvade


DN, DN, DN.......ni gör mig seriöst besviken när ni publicerar ett sådant uttalande. Men allra mest gör Linda Skugge mig besviken. Hur i hela världen kan en sådan kommentar slinka sig ut ur, vad jag annars anser, en sådan klok tös.....ett mysterium på min ära.

..."Jag är aldrig ensam, och jag blir lite provocerad av folk som säger att de behöver en vecka ledigt, jag har aldrig tagit en vecka ledigt i hela mitt liv. Och det är därför jag har så svårt att förstå utbrändhet. Jag tror de hittar på! Jag blir galen! Tänk dig själv, hur jag har kunnat jobba och ha tre barn samtidigt … de hittar ju på, det är bara bullshit."...


Att det är fegt är bara förnamnet. Det är ett "öppet mål" att klanka ner på "utbrända" människor. Till saken hör att man vid en sådan diagnos är sjuk. Jag tror personligen att det finns få "utbrända" individer där ute som orkar försvara sig mot ett sådant påhopp. "Man måste idag vara frisk för att orka vara sjuk" ligger tyvärr inte alltför långt ifrån verkligheten. S a s.

Hur som helst, Linda Skugge och DN; ett sådant uttalande gör inte mig starkare. Eller friskare. Och jag lovar dig, Linda S, jag "provocerar" dig inte med flit.

30 kommentarer:

Anonym sa...

Jag blir provocerad av att hon är så jävla ful. Ser ju ut som en häst i ansiktet.

Smartasmia sa...

Anonym: förutom att du har "dålig humor"....för det första är jag inte överförtjust i anonyma kommentarer, för det andra...ja...hur är det ställt med begåvningen, egentligen.

Jo sa...

Okej, käraste Smartasmia: Nu kommer lite väl valda ord och du är fri att radera min kommentar om du vill, men jag måste få säga:
Hur JÄVLA dum får man vara egentligen? Nu syftar jag inte på dig, utan givetvis på frk Skugge. Jag har också tyckt att hon är rätt vettig, men ibland lite skum. Jag vet att man inte ska skriva dumma saker om folk på nätet, men uttalar man sig som hon, får man skylla sig själv. Om hon nu tror att de som är utbrända hittar på, kan väl jag tro att hon är lätt manisk som har tre ungar, jobbat och ändå aldrig behöver en vecka ledigt? Jag vet att vissa KAN jobba på som tokar, men förr eller senare tar det också ut sin rätt, det är jag helt övertygad om och då kommer hon sitta där med långt ansikte.

Sen kan jag tycka att vissa som är utbrända liksom "växer fast" i det och blir lite bekväma med det. Dvs att folk omkring dem daltar hela tiden. Jag har haft sådana omkring mig som har kunnat gå skitjobbiga kurser, men som fortfarande har varit för utbrända för att orka jobba. Då är de ju kanske inte utbrända i ordets rätta bemärkelse utan snarare fastbrända och borde syssla med annat helt enkelt. Men att slå på folk som är utbrända och säga att de hittar på, det är banne mig Glocalnet-lågt. Jag har också haft folk i min närhet som har blivit stressade av tanken att bara gå och posta ett brev, så jag vet att vissa lider enormnt av att vara sjuka.

Jag vet inte hur du har haft det SAM, men låt inte dumhuvuden som har skrivkramp och svårt att komma på vettiga saker att skriva om, provocera dig! Man har faktiskt rätt att vara sjuk och att behöva försvara sig hela tiden gör förmodligen inte saken lättare.
Nu fick du en hel uppsats.. Ha det bäst!! Kram!

Ps: att dårfinken dessutom skriver att lugna barn är lobotomerade gör ju inte saken bättre. Om du läser detta Linda: Uppfostran kallas det! Ds

Linda K sa...

linda skugge är väldigt bra på att berätta att hon jobbar och har tre barn. lite FÖR bra...

Maldoror sa...

Om Linda Skugge blir provocerad av mig så är det väl okej, jag blir provocerad av klämkäcka uttalanden som "Se på mig tjejer, som entreprenör blir man glad, pigg och full av energi och liv". För det första, om hon är så glad, varför är alla hennes krönikor så griniga? Och för det andra att hon kallar sig själv "entreprenör" och ser sig själv som ett högre slag av människa. Jag vet inte om jag är beredd att acceptera henne som "entreprenör". Jag har startat och drivit företag inom tekniskt ganska avancerat område, jag tror det kan räknas som entreprenörskap. Och inte blev jag glad, pigg och full av energi av det. Jag gick in i väggen, tappade 7 kilo på några månader och orkade till slut ingenting alls. Det kanske kan bli så om man jobbar tillräckligt intensivt i motvind tillräckligt länge. Men det vet förstås Linda Skugge ingenting om, så det kanske är dags att ta ner henne från hennes piedestal så hon får smaka på verkligheten?

Smartasmia sa...

Jo-bönan: som sagt så uppskattar jag tokmycket när du skriver uppsats här:D Och visst kan det kanske daltas lite mkt med "utbrända" ibland, så ett generellt omlägg av behandlingen skulle inte sitta fel. Givetvis är fallen individuella, men som ngn så klokt skrev här för ett tag sedan så tror även jag att man måste ha en väl utarbetad plan på hur man får utbrända tillbaka i arbete igen - om det går överhuvudtaget. Daltande är aldrig bra, även om det förmodligen är en försvinnande liten del som det verkligen daltas med, men lite ödmjukhet inför andra människor och deras situationer skulle väl inte sitta fel. "Fastbrända" är ett bra uttryck:-) Problemet, tror jag, är att vi generellt vet för lite om hjärnans sjukdomar - fortfarande - och hur vi bäst botar en "utbrändhet". Dock sitter jag inne med ett flertal goda tips till politiker och ansvariga inom sjukvården som dealar med sådana patienter. Som jag inte tvekar på att förmedla. De dagar jag orkar/kan. Tack för en jätteintressant kommentar - och för en god kram:-) Dito!

Linda K: jag äro böjd igen att hålla med sötaste frun där! Utan att "känna" henne. Men visst ska vi "utbrända" provoceras ibland. Det är bara nyttigt - om det sker på ett pedagogiskt bra sätt. Pajkastning är inte ett sådant.

Maldoror: tack för din kommentar och välkommen hit:-) Kloka ord där även om jag själv möjligen är ngt försiktigare vad gäller att "klanka" på folk. Att ha förmågan att tänka sig in i andra människors situation är ett tecken på stor intelligens - och på en empatik som är gott utvecklad. Helst vill jag tro att hon blivit missciterad i artikeln, men ett sådant uttalande vore kanske svårt att misstolka. Vad vet jag. Jag hoppas för Linda Skugges egen skull att hon aldrig hamnar i en situation där hon själv är den utbrända. Tack igen för din kommentar - den uppskattas och jag hoppas att du mår bättre idag.

Dragariel sa...

Ang utbrändhet så tyder de senaste årens forskning på att kopplingar och celler hippocampus skadas svårt - ibland oåterkalleligt - av att en person lever med ständigt höga nivåer av kortisol och adrenalin. Så, utbrändhet är faktiskt en smärre hjärnskada. För övrigt existerar inte diagnosen utbrändhet. Det heter "utmattningssyndrom" eller "utmattningsdepression" beroende på om tillståndet fyller diagnoskraven på depression eller inte.

Anna funderar sa...

Och jag kan naturligtvis inte vara tyst...Att osynliggöra och negligera en hel grupp av väldokumenterade patienter känns väldigt obalanserat. Den som yttrar sig som Skugge gör saknar nog den grundläggande empatiska förmågan, som vi människor faktiskt behöver. För att kunna leva ett gott liv, och kunna bli berikade på sin väg igenom det.

Jag har många gånger känt mig tvungen att "försvara" mig, för att smärta och kognitiva störningar inte syns utåt. Men på senare tid, och mycket genom den respons jag fått i bloggen, kan jag lättare stå för det liv jag lärt mig leva. Och den styrkan genererar mer styrka, att leva och vara människa. Powerkram fr mig!

Free Fashion Pia sa...

Vet inte vad som hänt med Skugge sen hon fick barn. Från att ha varit en stor idol vad gäller skrivande så har hon blivit så otroligt dömande och extrem i sina åsikter, särskilt då vad gäller ämnet barn och barnuppfostran. Hon verkar liksom både arg, missunsam och självhävdande på samma gång, jag får inte ihop det....

Hon skulle nog behöva ett par veckors semester...;-)

A n k i e F o n t ä n sa...

Läste DN. Linda Skugges drivmedel tycks vara "materialet" hon får efter att sänt ut en kraftig provokation. Hon kränker och "far ut" och slår sig ner och väntar på reaktionerna, som blivit hennes drog. Hon är en junkey och idag lyckades hon nog få sig en rejäl tripp. Synd att DN väljer att ge henne så mycket utrymme... kram

Sarah sa...

Jag förstår inte att media vill ge henne så mycket uppmärksamhet. Tröttnar de aldrig på alla dessa personer som alltid ska få med något provocerande i intervjuerna/krönikorna? "Hittar på"? jag blir så otroligt arg. och ja, honlyckas provocera mig. precis som hon vill, men det är inte det som saken handlar om. Någonstans måste hon vara medveten om att utbrända personer kommer läsa artikeln och ta illa upp. Ja, för det är inte direkt som att det hjälper dem tillbaka på banan. Inte direkt som att de helt plöstligt kommer bli frska när de inser att de faktiskt bara "hittar på", som hon så fint kallar det. Nej, nu ska jag gå över och ge min utbrända granne en varm kram och svära åt Linda skugge

Karbid sa...

Linda Skugge var precis lika narcissistisk, lika dömande, lika generaliserande och lika nedvärderande när hon var en ung indiepop-krönikör på Expressen Fredag. Ändå var hon hyllad och älskad i mina mediekåta vänskapskretsar på 90-talet. Och visst, lite närmare stod hennes åsikter mina egna på den tiden, så jag hade personligen inte lika mycket att klaga på då som nu.

Men en medioker skribent som har gjort människoförakt och skitsnack till sitt signum... det har hon varit hela tiden!

Jag tror att a n k i e f o n t ä n har helt rätt när hon menar att Linda är en provokationsjunkie. Och hur jävla kul är det med en krönikör som fungerar på det sättet och som dessutom försvarar det genom att säga att "det är ju mitt jobb, jag får betalt för det"? Lika fräscht som att låtsas att man är nazist på en middagsbjudning bara för att "röra om i grytan lite". Linda Skugge, Alex Schulman, Ulf Nilsson, Carl Reinholdtzon Belfrage... de patetiska exemplen är legio.

Var dags glimtarn sa...

Bra ämne som väl bör diskuteras. Jag tror precis som Ankie Fontän, tyvärr....Hon är en junkie som dessutom just få ett nytt jobb, hon måste höras extra då.

MiaShopping sa...

Är det inte ironiskt att hennes favoritprodukt på apoteket är magsårs-medicin?!

Annie - PD sa...

Skugge går in för att provocera men jag har på senare tid ofta fått fadd smak i munnen av det som jag tidigare gillade.

Hon känns bara självgod, upprepande och trist nuförtiden tyvärr.
kram raring

Smartasmia sa...

Dragariel: prexis! Forskningen kring detta är väldigt intressant och spännande - även om det är nedslående uppgifter. Tack så jättemkt för din kommentar - uppskattas jättemycket:-) Det där med diagnostiken kan jag väl tycka att de får kalla vad de vill, men jag håller med om att utmattningssyndrom kanske ligger lite mer åt sanningen. Ha det bra!

AF: lilla sötnosen! Absolut sant; det är ingen snygg passning till de drabbade där. Och vilken fin kommentar - skickar en enorm powerkram tillbaka till den bästa fundererskan där:D

Sarah: tack så jättemkt även för din fina kommentar! Jope - även jag är hyfsat trött på det provokativa - åtminstone när det kommer till att provocera genom att slå på redan nedslagna. Och underbart med grannkramen där - sånt gillar jag:D

Ankiefontän: ännu en klok kommentar från favoritfontänen! Jag blir glad och rörd över att det finns så fina bönor där ute - stort tack:-) Och det är mkt möjligt att hon är en junkie för uppmärksamhet. För de flesta brukar dock behovet av att ta plats mattas ner ngt med ålder/livserfarenhet.

Karbid: hehe...en skön kommentar där! Tack så jättemest för dina väl valda - kan bara hålla med. Jag vete f-n vad det är med folk som - i vuxen ålder - måste pocka på uppmärksamhet på såna mindre behjärtansvärda sätt...

VDG: ahh...tack pinglan! Även du är full av klokhet och har en himla schysst utvecklad känsla för empati. Det är inte att leka med! Ankiefontän har tyvärr kanske rätt i att det blir ett beroende. Kram

Miashopping: hej lillhumlan:-) Ahh...så trist att höra! Kanske är det så att det är befriande att slå i underläge på sådant som man kanske är rädd för själv. Kram snyggot

Annie: min lilla sötmule där:D Kunde inte ha satt orden bättre själv. En fadd smak som inte skulle behövts. Vad i helsikes är det med chicks som slår på chicks..bl a..? Kram tillbaka

Smartasmia sa...

Free Fashion Pia: ahh...inte meningen att "tappa bort dig" där! Fin kommentar! Jag försöker inte att döma henne egentligen - jag blev mest upprörd och ledsen. Själv skulle jag aldrig kunna få en "fix" av att spela på låga sätt som i det här fallet. Kanske har hennes sätt att uttrycka sig/hennes åsikter förändrats med barnen - men det vore väl en enormt trist orsak i så fall. Kram sötnosen

Camilla sa...

Jag tycker det är sorgligt och oroande att många av de som får komma till tals i medier idag visar en sån total brist på empati och inte verkar se något värde i de som inte liknar dem själva. Vi är bara människor och det är så lätt att ta ett snett kliv och inte orka hålla takten. Man har ändå ett värde och mycket att ge! Det kan hända vem som helst men jag håller faktiskt tummarna för att det inte händer Skugge, tror inte att hon riktigt skulle fixa det uppvaknandet. Mitt värde ligger väl ändå i den person jag är och hur jag agerar mer än vad jag PRODUCERAR?

Kramar

Smartasmia sa...

Camilla: så otroligt sant/amen till det! Jag blir så otroligt imponerad att det finns - dig inräknat - så mkt klokhet där ute. Det är en jäklans tröst dessutom! Kan bara hålla med om att ej heller jag önskar att Skugge eller annan med liknande inställning inte drabbas själva. Kram tillbaka

Vera sa...

håller med miashopping, att hennes favvoprodukt på apoteket är magsårsmedicin, säger ju allt.
linda skugge har faktiskt aldrig varit my cup of tea. tyvärr.
kram

Free Fashion Pia sa...

Vilka bra och genomtänkta kommentarer det har fyllts på med, måste säga att jag verkligen håller med Karbid till 100%!

Och kram tebaks, Smartasmia :-)

Smartasmia sa...

Verachickset: magsårsmedicin är medium bra... Kram vännen:-)

Smartasmia sa...

FF Pia: ahh..japps - jag är imponerad! Och du är välkommen. Tack själv igen:D

Gerda sa...

LS är ett skämt...vi kan väl vända på det...om det inte är jobbigt att ha tre barn, jobba heltid, diska, städa, dagis tor, tvätta, laga mat, handla..jamenvadtusan då har man ju ett alldeles för slött jobb..skriva lite skit krönikor och skicka faktura. Hur svårt är det?

Smartasmia sa...

Gerda: hehe...nja, kanske inte ett skämt. Men en verklighetsuppfattning som kanske inte är helt verklighetsförankrad;-)

Camilla sa...

SAM - Conraden hälsar och tackar för förtroendet. Och lovar att om du vill klappa nån gång så ska han vara så go' :D

A n k i e F o n t ä n sa...

Jag läser igen och läser att du inte "provocerar" med flit. Vet ju inget om dig, men hoppas du är på g igen. Lite lagom på g. kram :)

Smartasmia sa...

Camilla: åhhh...vad glad jag blir! Hälsa Conraden att det ska bli en ära att få klappa på honom vid tillfälle:D

Ankiefontän: ingen fara - det är helt okej att fråga. Det är nog inte så "hemligt" att jag själv är/varit "utbränd". Men jag jobbar på det. Och är lite på g. Eller ganska mkt mellan varven:-) Det hjälper faktiskt en hel massa att bara känna att jag har en hel massa nyfunna vänner där ute gnm bloggen. Känns inte alls så fånigt som jag trodde att det skulle göra. Om du förstår:-) Tack så mkt och kram tillbaka!

Maria sa...

Jag tror att utbrändhet i många fall också handlar om det psykiska välbefinnandet på sin arbetsplats. Det är mycket lättare att klara stress när man verkligen trivs med sitt jobb. Linda Skugge har ett välbetalt jobb där hon får göra det hon älskar mest: få uppmärksamhet och kritisera folk dagarna i ända. Inget ont i det, men det är inte så konstigt att hon inte kan förstå utbrändhet, men att ger sig på de som faktiskt upplever det är verkligen osolidariskt och oempatiskt.

Smartasmia sa...

Maria: ahh..du börjar bli en frekvent kommantatorska här - det är uppskattat:-) Speciellt då fröken verkar ha sitt huvud på skaft s a s. Jo, det ligger nog en hel del i det du skriver. Alla vill känna sig delaktiga och bidragande gnm sitt jobb och gör man inte det..ja, så kan det få hyfsat dåliga konsekvenser. Tack igen!