21 maj 2008

Etik i modevärlden


I februari gjorde jag ett inlägg om det etiska i det etniska modet. Här finns ett annat inlägg kring detta, väl värt att läsa.

När vi väl är inne på etik, om än i något mindre betydelse än det förra, kan jag - som numera mogen böna (läs gärna tant) - passa på att utbrista i ett "f-n vad jag är trött på att ständigt matas med 15-20-åringar" till modebranschen generellt. Inget fel i unga bönor, men jag vill veta hur den där trasan sitter på en ngt åldrad kropp också...eller veta om den där mirakelconcealern även funkar på ett 40-50-årigt ansikte. En uppgift som ju skulle vara en baggis om den nu har ett uns av mirakel i sig.

Ett litet plus här till svenska nätbutiken Branten som använder "mogen" modell som Pernilla August.

19 kommentarer:

Var dags glimtarn sa...

Behöver 20 åringar concealers ens? Gud, jag har precis köpt min första :O Ska kika in på Branten, tack för tips och bra inlägg. Som alltid.

Smartasmia sa...

VDG: jag betvivlar det:-) Tack själv för att du förgyller min förmiddag med ditt uppdykande här:D Kram snäckan

Käthe sa...

Jag instämmer så. :)

Smartasmia sa...

Käthe: ahh...bra det:D Kram snyggot

Camilla sa...

Klokt sagt min kära SAM! Kram till min lilla öbrutta :D

Maria sa...

Tack för ditt inlägg Smartasmia! Jag har faktiskt skrivit till några tidningar för att fråga dem nu hur de tänker. Vi får se om de svarar :)

Smartasmia sa...

Camilla: åhh..tack så mkt:D Dito, finingen!

Smartasmia sa...

Maria: tack själv! Och hejja - låt mig/oss gärna veta hur det går. Ses väldans fram emot:-)

Jo sa...

Intressant inlägg, och länkar! :) Det är väl tyvärr så att modellerna alltid kommer att vara pinnsmala, unga och vackra. Vanliga trettio-årsfeta kvinnor får helt enkelt försöka gissa hur det skulle se ut, eller smyga in i en provhytt och testa. Jag har faktiskt på senare år kommit på mig själv med att ibland tänka "Men den där kan ju inte jag ha, då ser det ju ut som om jag leker ung ju!" Tantvarningarna haglar, men jag tycker faktiskt att det är skönt att vara lite äldre än 17 och inte behöva bry sig på samma sätt längre. :) Ha det gott ute på ön! (själv är jag tillbaka i stan.. buhu!)

Anna funderar sa...

Här har vi en till som tycker. Tröttsamt är det, framför allt som mycket mode är dyrt och kräver större plånbok än normala 15-20åringar har. Hur går tänket liksom?
Men som Jo påpekar, är det lite vila i att vara några år fler än
20, och inte bry sig på samma sätt.
Kramar till vardagsfilosofen:)

Smartasmia sa...

Jo: hehehe...tantvarning är det nya svarta:-) Jag gillar tantvarning! Hujedamig för rynkor och gäddhäng. Jope - en fundering som stötts och blötts en gång eller två förut. Stackarn! Hoppas ändå att du fick dig liite vila under veckan i "rucklet"...inte bara pyssel. Kramen:-)

AF: japps. En tanke som även slagit mig ett par ggr. Och hur dumma är vi som bara "förnöjsamt nickar" och fortsätter köpa.. Tål att tänkas på. Och jamenvisst. Det är hur skönt som helst:-) Kram till en annan

Johanna sa...

Som för oss mörkhyade, sminktips passar sällan oss. Och heja Branten hoppas fler kunde följa deras exempel. Men det verkar gå segt i modebranschen.

Smartasmia sa...

Johanna: exaktemente! Det är ganska mkt stenålderstänk där. Kram vännen

Annie - PD sa...

Håller redan med. Jag är inte 20 men dock 33. Vill gärna se fler äldre modeller.

Tidningen Lantliv är rätt bra där dock på något äldre modeller. Tyvärr visar de dock inte plagg som tilltalar mig direkt...

Smartasmia sa...

Annie: ahhh..just det som är dilemmat. Varför inget "mittemellan"? Eller helst hela registret blandat i en (åldersmässigt, alltså)! Kram

Jenny sa...

Mer variation skulle verkligen inte skada!

Smartasmia sa...

Jenny: samma här:-) Favvo-Jennyn:-) kram

leia sa...

ja....det är väl inte bara mogna modeller som eftersökes.
Tänk om modevärlden någon gång kunde anpassa sig efter hur verkligheten ser ut....folk åldras....alla är inte smala....eller mulliga....bara för att man är 20 behöver man inte var cellulitfri osv....ibland blir man bara för trött.

men cred till inte bara bRanten utan även Nivea och stadium som använder sig av varierande modeller!

kramar och tack till dig för att du kommer med så bra åsikter jämt!

Smartasmia sa...

Leia: tack så mkt:D Tack själv för dina kloka kommentarer; gillar!