24 juni 2008

Äntligen vågas det!


Fantastiskt!

Igår nämnde jag åskforskningen vid Ångströmslaboratoriet, UU. Idag finns denna underbara artikel i DN med utgångspunkt från samma institution. Hrmmpfhhh..förutom min egen forskning, ett av de mest spännande forskningsområdena just nu. Och mycket välbehövligt! Ni som orkar - det finns en hel del intressanta forskningsprojekt att läsa om där.

Sammanfattning: inget är för vågat i kampen för att rädda vår planet! Angående rubriken ovan; det vågas en hel del inom svensk forskning, men som alltid är det pengarna som styr...

20 kommentarer:

Anonym sa...

synd att vissa av professorerna på denna avdelning är ett gäng tomtar som inte ens kan lösa en andragradsekvation... deras forskning är viktig, trist att det är de som utför den.

/f.d. ångströmlaborant

Jo sa...

Intressant! Och det är väl jättebra att man tar till vara på de vidunderliga krafterna som finns i naturen som jag skrev om sist! Man har ju sedan urminnestider använt vatten för att utvinna kraft. Mer sånt! (fast man ska inte förstöra älvar och så alltså)

Smartasmia sa...

Anonym: ahh..så trist att höra! Tyvärr är ju inte alltid bra forskning synomymt med bra forskare. Tänker dock inte uttala mig vidare då jag inte träffat ngn av dem du nämner. Som du skriver är det åtminstone hur bra som helst att forskningen bedrivs:-)

Jo: jag är med dig helt och fullt där! Vågkrafter har man ju försökt att ta tillvara på väldigt länge; det är verkligen spännande att se om det fungerar i praktiken nu!

Anonym sa...

Den där professorn Leijon har tidigare duperat en hel jättestor industrikoncern med en galen idé. Koncernen förlorade flera hundra miljoner kronor på det för att alla chefer föll för hans predikantliknande prat. Han fick t o m några priser för en uppfinning som inte sålts mer än ett par tre gångar.
Hoppas att hans nya sponsorer förlorar inte lika mycket pengar.

Annie - PD sa...

Coolt! En sak är säker - ett holistiskt perspektiv på vår planet främjar spännande uppfinningar i rätt riktining!

Var dags glimtarn sa...

Att lyfta fram miljö/naturlig forskning borde bli en trend.

Smartasmia sa...

Annie-gumsingen: så sant så! Och hur bra som helst...för det mesta:-)

VDG: mina ödmjukaste bockningar av förlägenhet över att jag är en slarva på att kommentera hos dig just nu...du är dock långt ifrån bortglämd, finingen! Låt oss skapa den trenden tillsammans:-) kram vännen där

Var dags glimtarn sa...

Men gud gulle dig, det finns inga måsten i bloggvärlden! Välkommen till mig när lust och tid finns. Kram

Anonym sa...

Tror du på alla myter som du hört.
Hälsa på hos mig så kan du få svar på de flesta.
MVH
Kristina
www.myter.blogg.se

Lolita Loco sa...

*dansar in hysteriskt glad*

Gissa vem som börjar plugga om 46 dagar...????

Smartasmia sa...

VDG: finemang:-) Nu blir jag glad! Gulledigtillbaka.

Anonym/Kristina: gör ett besök:-)

LL-fianuttan: jag är glad när du är glad:-) och du får alldeles jättegärna berätta sen vad du tänker börja plugga!

Mats sa...

Hej

Man blir mycket förvånad över informationen som Anonym skriver. Både funderandet om matematiken - om Du varit där, skulle Du nog få ett annat intryck. Om Du verkligen varit där så kanske Du inte klarat av det tempo och kunskap som krävs för att klara att bygga helt ny teknik.
Det är nog mycket mer lösningar av partiella differential ekv. än andragradsekvationer som behövs...

Att i nästa inlägg misskreditera Prof Leijon och gissa om vad som hände med Powerformer Motorformer Dryformer och Windformer samt klassificerade dessa framsteg som en galen ide är tveksamt nog och jag tycker inte det hör hemma på en seriös Blogg. Men att dessutom påstå att koncernen förlorade pengar. Du vet tyvärr ingenting om detta.

Synd att Du verkar så negativ - vem arbetar Du för?

leia sa...

vill du följa med på Liselott Westerlunds visning under sthlm fashion week. Visningen är imorgon kl 15.00!!!
Jag har en biljett över och letar sällskap.

kramar maja/leia

Smartasmia sa...

Mats: tack för din kommentar; jag var i valet och kvalet att plocka bort den senare av "anonyms" kommentarer, men lät den till slut stå kvar. Jag håller med om att en kommentar där personangrepp görs inte hör hemma här, men beslöt som sagt ändå att låta den stå kvar. Min personliga åsikt är: har man ett problem med ngn/ngt bör man i första hand ta kontakt med personen/institutionen (som i detta fall) direkt. Att använda mitt forum för att uttrycka sitt missnöje är inget som jag tycker är okej!

Leia: grattis till din vinst:-) Tyvärr ska jag inte in till stan idag, men jag blev superglad att du tänkte på mig! Såg ändå att du hade fått en hel del kommentarer på ditt inlägg om sällskap dit så jag hoppas och tror att du kommer att hitta ngn att dela din vinst med ändå:-) Ha det superbra på visningen och rapportera gärna hur det var sen. Kramkram

maria sa...

http://ladiesmafia.mylava.net/

kom in och umgås med oss !

Lolita Loco sa...

Tant MIIIIIIIA!!! Nu är det HÖG tid för att kramas, hör du det!? ;-)

Lolita Loco sa...

Erhm. Fel inlägg att lämna en sån kommentar på. Jag framstår som en riktig jubelåsna i jämförelse med tidigare kommentarer.
Äh, man ska står för vem man är och jag är stolt jubelåsna! =D

Blygisens betraktelser sa...

Hallååå Mia-flickan! Var ääääääääär du?

//En till jubelåsna :-D

Johanna sa...

Här har vi tagit semester ser jag. Hoppas du har det bra och vilar upp dig ordentligt. Vi ses väl snart? Kram

Smartasmia sa...

LL-sötisen: klart det är dags att kramas:-) När som helst!

Johanna: japp - en välbehövlig semester var det:-)

Blygisens betraktelser: nu är jag här igen. Och jag blir glad av din kommentar:-) Kramen