12 mars 2008

"Repeat" och tillbaka till verkligheten


Foto:okänt


Efter "the-battle-of-the-chicks" eller vad man nu ska kalla det kallar verkligheten igen. Fast jag fick ett litet medhåll från helt oväntat håll idag. Och nej. Chicksfight är inget för mig. Blir bara trött när mitt budskap tydligen inte gick fram.

Kan i ärlighetens namn inte påstå att det fanns många rätta hänvisningar till mitt ursprungliga inlägg här. Däremot en massa egna reflektioner/kontemplerationer som har med diskussioner med annat ursprung att göra. Jag känner mig inte speciellt skyldig hur som haver till att påstå saker som att "Hotspotläsare inte skulle kunna tänka själva", "likt en diktatur"...skulle mitt inlägg ha haft en sådan innebörd...? Inte heller har jag påstått att Hotspotbloggen inte skulle innehålla "inspiration, underhållning och information"....tvärtom skriver jag ju att både Hotspot och Eleonore (de exempel på modebloggar jag gav igår) är väldigt duktiga på vad de gör. Att vara i en vuxen ålder och inte inse att man faktiskt har ett visst inflytande över andra när man blir så pass offentlig (läs med mkt besökare) är för mig en stor gåta. Och en anledning till att känna vanmakt.

En gång för alla, Karolina: det jag allra så ödmjukast bad om var en reflektion från din sida över att kanske specifikt skära ned på "dagens köp". Detta för att det är en jäkla skillnad på att visa inspirationskollage, information om mode, eller snygga plagg från någon webshop eller butik, till att faktiskt rent konkret visa upp vad man har köpt. Dessutom om man handlar med den frekvens som jag faktiskt tycker att du gör...bland många andra. Förtydligande: jag bryg mig inte om hur mkt folk handlar för generellt, men när det blir publikt borde det tillkomma en viss dos etik - åtminstone i min värld. Om det härvid kommer ett "försvar" som "jag är i min fulla rätt att visa upp vad jag handlat", kan jag tyvärr bara konstatera att mitt försök att få till en liten konstruktiv kritik, totalt fallerade.

Konkret tips från mig igen: kanske du, Karolina, och andra som ev. känner igen sig i frekvent uppvisande av nya saker hela tiden, skulle kunna tänka igenom om det verkligen behövs i syfte att...ja, just det. Vad är syftet? Varför inte stanna upp lite och njuta lite mer av varje sak man handlar i så fall, istället för att göra ngn löpande-bands-process för att visa upp allt det nya. Som två veckor senare faktiskt inte alls känns lika "nödvändigt" att äga som det gjorde där innan man köpte det i butiken eller klickade hem det med det beryktade "klickfingret". DET är vad jag reagerar emot. Och att som sagt en vuxen människa inte förstår vad jag menar här med att visa upp "dagens köp" i sådana mängder inte skulle påverka...är skumt. För mig blir det nästan åt det hållet när man gick i grundskolan och de coola bruttorna i klassen stod och jämförde vad man hade handlat i helgen. Så att de gjorde sig säkra över att de hade handlat "rätt" saker.

Slutligen...och igen, Karolinas ord: "Det som intresserar mig i den här diskussionen är det ansvar som läggs på mig och vissa av mina bloggkollegor. Ett ansvar som innebär att jag borde ändra mitt konsumtionsmönster för att framstå som "ett bra exempel". Ja - det är just det jag menar att det faktiskt gör! Om nu någon skulle ha missat det härvid. Har man så pass många läsare tycker jag att det tillhör sunt förnuft - eller borde göra så - att inse att man har ett visst inflytande. Och nej! Med detta menar jag inte att du ska ändra ditt konsumtionsmönster...bara den del av det som är offentligt, alltså min vädjan om.

Nu blev det här ett jäklans långt inlägg igen, men jag passar på att försöka förklara mig...igen..innan min stackars hjärna får härdsmälta, då det verkar som om en hel del inte fattat/inte själva orkat läsa igenom mitt ursprungliga inlägg. Amen!

Kanske är det en delfin jag behöver för att bogsera mig tillbaka på rätt spår igen. Länk min storebror skickade till mig idag.

31 kommentarer:

Lolita Loco sa...

Att frånsäga sig allt ansvar under premissen "människor har väl en fri vilja" och "jag gör som jag vill och det har jag all rätt till" hade jag kunnat svälja om det kom från en flicka i tonåren. För då ser man saker såpass enkelspårigt och en-dimensionerat, och SKA göra. Som ung har man inte utvecklat den nivå av empati, konsekvenstänkande och självinsikt som en vuxen människa (bör) ha gjort.

Min kommentar är nu inte enbart riktad till bloggarna du har nämnt, mer en generell åsikt och kommentar till modebloggare i vuxen ålder - som stor modeblogg har du oundvikligen många unga läsare och det kan jag inte låta bli att tycka att man ska tänka på när man skriver. Vuxenansvar kallas det helt enkelt.

Och även om vart specifikt inlägg på en modeblogg inte ska behöva censureras och formas till att bli politiskt korrekt, så tycker jag att man ska ta sig en funderare över vilket sorts (medie)samhälle man vill vara med och bidra till. Svaret är väl dock upp till var och en att komma fram till... Mitt har jag iaf klart för mig.

Kramar på dig bigbönan... =) Nu ska jag prova på och jobbalite, har hört att det är senaste grejen...! ;)

Smartasmia sa...

Fröken LL-sötböna: amen till det, sistah! Fast jag är helt med dig där om att man får se bakom att jag just tagit upp Hotspot- och Eleonorebloggarna; de var exempel på den typ av bloggar som har en hög frekvens av dagens inköp. Kramkram - och jepps: jobba är det nya svarta!

hedgehog-sara sa...

Klok som en bok är du, kära Smartasmia :)

Smartasmia sa...

Fru Igelkottskan: dito, puddingchickset, dito:-) Tack!

Annie - PD sa...

Ett mycket bra förtydligande!
Så läste jag det första inlägget från början. Kan tilläggas att jag tog till mig gällande konsumtion och köphets och just nu suger på den karamellen ;)
Kram

Atomflickan sa...

Jag skulle vilja säga något smart och genomtänkt, men jag nöjer mig med det andra sagt. Köphetsen är en lurig orm som verkligen triggas av vad som visas upp i modebloggar - så känner i alla fall jag och det är bara mig själv jag kan utgå ifrån. Det är bara att inse att hur mycket människor än kan tänka själva och har en egen vilja så påverkas man ändå av andra. Viktigt att tänka på precis som du skriver.

En annan sak som är inressant är hur hetskt det blir på en gång det skrivs något som är annat än renodlat positivt om modebloggar.

Förövrigt vill jag bara säga tt dina inlägg var bra och välskrivna. Och jag förstod vad du menade redan med det första inlägget.

Käthe sa...

Hoppas att det har lagt sig nu och att du får en fin dag. Härlig bild!!

Anna funderar sa...

Att reflektera över företeelser både generellt som påverkansfaktor i samhället och för den egna plånboken är så nyttigt. Alla borde kunna ta till sig utan att låta sig provoceras i detta. Tack för att du fungerat som door opener i denna fråga, och vågat sticka ut hakan. Kramkram till dig!

Camilla sa...

Vad glad jag är att jag hittat hit. Kul mode (för det är väl ändå där det började ha, ha) och sunda åsikter! Håller med LL och Atomflickan. Kan det vara för att det är så många unga läsare som stämningen blir så hätsk på en gång?

Stora kramar till en rolig och rakryggad tjej

yeh-yeh girl sa...

Okej nu kan jag inte hålla mig längre. Jag kanske har läst för mycket " Bamse", men jag har en stark tro på den lilla människan. Jag kommer förmodligen aldrig att ge mig in i politiken och jag kommer heller aldrig att stå på några barrikader, däremot tror jag på min egen förmåga att påverka människor runtomkring mig. När jag får frågan vad jag gör för att att få ett bättre eller mer jämnlikt samhälle brukar jag svara att "det enda" jag kan göra är att vara en god förebild, visa vad jag tycker är okej och vad som inte är okej. Sen behöver inte det betyda att jag har alla svaren eller att jag alltid gör rätt, men jag tror att vi fostrar varandra, att alla därför har ett ansvar.

Sen tänker jag inte ge mig in i just den här "debatten".

Och som sagt ovan, hoppas det lägger sig, ingen mår bra av att det blir missuppfattningar hit och dit. Kram.

Taru sa...

äsch, bry dig inte om att överförtydliga dig själv för mycket. Jag tror budskapet har gått fram och ni har helt enkelt lite olika syn och olika förhållningssätt på det hela.

Jag tycker dock att det är nyttigt att diskussionen tas upp trots att jag inte kan säga att jag tror att världen vore en bättre plats för att modebloggarna drog ner på att visa sina inköp. Precis som en modetidning så finns de ju där för att ge inspiration, i precis den grad som de valt sin målgrupp.

Vissa visar H&M för att det är det de har råd med, vissa visar sina dyrare inköp för att det tillhör deras köpvanor. Ska jag vara helt ärlig så kan jag inte riktigt förstå hur man skall kunna bära ansvar för andras köpbeteenden, precis som en modetidning som Vogue tex inte kan ansvara för att någon stackars gymnasietjej tjatar hål i huvudet på sina föräldrar att få den där svindyra Hermésväskan som fanns i senaste numret. Det finns tidningar/bloggar /intressen för olika människor i olika grad och har man inte råd så kan man åtminstonde se det som inspiration.

Däremot så är jag själv eftertänksam till mina egna köphetsvanor och förstår att det är något jag, helt individuellt, måste ta mig en funderare på.

Bra för övrigt med debatt Mia!

Smartasmia sa...

Alla: så länge; jag lovar att svara på era fina kommentarer lite senare, har pappabesök just nu:-) kram så länge

Becky sa...

Va bra skrivet, håller med dig fullständigt! Och va kul att Ebba också håller med, skönt att det finns några med sunt förnuft. Om jag hade ett sånt stort inflytande som många av modebloggarna har idag så skulle jag vilja använda det på allra bästa sätt. Konstigt att inte fler tänker så.....Undanflykter som att "alla tänker för sig själv" är ju bara nonsens, vi blir alla påverkade av allt i samhället vare sig vi är medvetna om det eller ej. Och det är såklart att alla vill ha en inflytan också, man har väl ingen blogg om man inte vill påverka. Nu blev det många "påverka" och "inflytande" men jag ville bara säga ett stort tack till några skitbra inlägg, kom hit genom Ebba och kommer fortsätta läsa här.

dontletthemfoolya sa...

SÅ JÄVLA BRA att det tas upp, jag är glad för att du tar upp det och även Ebba (tack vare dig) m.f. Ärligt talat så tror jag det är få som tänker till när de väl är inne i karusellen. Både Ellinore och Karolina tjänar väl pengar på sitt bloggande?

Det är lätt och ryckas med och plötsligt står man där en dag och bara, -oj jag hade visst ett ansvar och tänk vad spännande saker jag kunde gjort med det istället för att bara tjöta om kläder och prylar som åtråvärda ting. Det behövs en balans, gärna mode och yta, men i kombination med något annat. Det är min personliga åsikt i a f. Läs gärna min blogg, den handlar om sådant här med!

Anonym sa...

Jag förstår dina synpunkter, men samtidigt snubblar du på gränsen till dubbelmoral i dina inlägg.

Till exempel

" Kanske inte min kopp av te helt igenom, men jag är väldigt glad att den finns för att bejaka ett stort intresse hos ffa unga tjejer."

Modetidningars jobb är främst att förmedla produkter till konsumenter, genom bilder, tidningar, reportage, osv. Är inte detta köphets? Är inte modetidningar pådrivna och skapade av det syftet att tjäna pengar på folk som vill köpa,vill titta vill beundra? Samtidigt är bloggar fel därför de driver till köphets när de visar upp sina nya grejer, osv. Så det är okej för tidningar, men inte modebloggar? Varför kan inte en modeblogg ses som en modern tidning på nätet, skriven genom en konsuments perspektiv? Dessutom köper och konsumerar du, du visar upp din kläder på bloggen, du är en del av köpsamhället som bidrar till att tidningar kan fortsätta, att företag betalar modebloggar för att visa upp sina produkter.


Har du också då en dålig del inom dig själv?


Modebloggar handlar om människor som vill ta del av det som modetidningarna skriver om. Om till exempel hotspot skulle begränsa sitt köpmönster, skulle det egentligen bidra till någon minskning av denna "köphets". Är det verkligen nån skillnad på hetset som skapas av jag har köpt/jag vill ha?

Doris och Rita sa...

För min del blir modebloggarna lätt farliga ur shoppingsughänseende för att de känns så nära. Kan de, varför inte också jag?

Ett glansigt magasin förblir för mig bara en kort inspirationstitt in i en annan värld - det spelar ingen roll hur många Birkin som visas, det är ändå omöjligt för mig att köpa en.

När t.ex Ytligheter och Hotspot gick och blev professionella försvann mitt intresse just av anledningen att jag inte kunde identifiera mig med dem längre.

HÅLL I HATTEN! sa...

Mycket bra inlägg!

Doris och Rita sa...

(tänkte ju bara förhandsgranska ... och tappade tråden)

Bra inlägg och resonemang har det i alla fall varit!

Smartasmia sa...

Annie: tack stumpan:-) Och det är helt upp till dig om du "tar åt dig". Har fösökt förmedla att det är upp till var och en att ta åt sig, mig inberäknat:-) Kram

Atomflickan: jättekul att du ville kommentera; jag blir jätteglad för alla "nya" (har läst din blogg vid några tillfällen:-)) ansikten här, vare sig de är "med mig eller mot mig". Tack för kloka ord!

Käthe: hmm...verkar inte riktigt som det har lagt sig. Det förekommer en viss mängd personliga mail med:-) Men jag hoppas liksom du - och att bästa fröken får en ypperligt bra dag med. Kramen:-)

Anna funderar: tack själv för att du ville kommentera. Jag blir rörd och glad över alla kommentarer - även de som inte är "i samförstånd med mig". Och du är välkommen för mitt "dörröppnande". Tyckte att det behövdes... Kramkram

Camilla: tack själv så jättemkt för jättefina ord! Jag blir rörd. Och du är givetvis välkommen hit. När jag får lite tid över ska jag försöka hinna med att hälsa på hos dig och spana. Kram tillbaka:-)

Y-Y-bönan: tack finingen. Nej, det är alldeles så sant. Man mår i längden inte så bra av att bli missförstådd. Och tacktack för dina kloka tankar:-)

Taru: kul att du ville kommentera:-) Och det var ett klokt inlägg! Givetvis är det upp till var och en hur mkt man spenderar på kläder. Det jag bad om var en funderare kring om det är så bra att lägga ut det man handlar i så stor omfattning om det nu är det. Att jämföra tidningar med mer privata inköp tror jag inte riktigt är samma sak. Försökte förklara detta också för Karolina med att jag klart gillar hennes inspiration och kunskap, men mindra den mängd inhandlade saker hon lägger upp. Kramkram, söttösen

Becky: mkt kul att läsa din kommentar och att se ett nytt "ansikte" här inne:-) Tack för ditt fina inlägg i debatten och du är mer än välkommen att "hänga här":-)

Anonym: Jag är fullt medveten om att jag balanserar på att kasta sten i glashus, men jag har åtminstone inte det behovet av att lägga ut/visa upp det jag handlar. Det blir, som jag nämnt förut, en viss skillnad mellan att inspirera med dagens outfit, kollage, bilder, info etc och att "spotta" ur sig hur mkt man handlar från. Det tror jag kan vara väldigt jobbigt för kanske ffa yngre tjejer som inte har "hittat sig själva än". Jag är jätteglad för att du ville dela dina tankar kring detta:-) Och jag tycker att Modette och Hotspot och alla andra modebloggar visst fyller ett behov som jag skriver, men det jag ber om är en liten återhållsamhet när det gäller inköp av mer privat karaktär...som jag förklarat. Att blanda ihop det med inspirationen tycker inte jag är samma sak. Javisst visar jag ibland upp vad jag handlat och jag har aldrig påstått att man inte skulle få göra det. Bara att tänka ett par ggr på konsekvenserna av att göra det. Speciellt om man nu handlar hyfsat mycket. Visst har jag en dålig sida inom mig. Det tror jag att de flesta har. Jag hoppas och tror att jag dock inte förmedlar ett "köp-köp-köp"-beteende på Monokel. Och slutligen tror jag visst att en viss återhållsamhet i att visa upp dagens köp hos exvis Hotspot visst skulle bidra till att minska på köpstressen hos folk generellt.

Doris och Rita: ahh..ytterligare ett nytt ansikte här som jag tänker hälsa på hos när jag hittar lite tid snart (förhoppningsvis). Kul att du ville vara med och kommentera och tack för fina orden:-)

Håll i hatten: se ovan kommentar! Jättekul att du också gjorde en kommentar. Tack:-)

Mickan sa...

Bra inlägg i ett viktigt ämne!
Håller med tidigare talare, det är en smaltråd man balanserar på men det är viktigt att försöka hålla balansen!

Smartasmia sa...

Mickan: tack för din kommentar:-) Så sant så!

Mayumi sa...

Uj, uj, vilken debatt damen startat!! Håller mig lite vid sidan av och läser kommentarer mm :) Kul att nån rör om lite i grytan!!
Vad sägs om att samla ihop oss nån kväll o ta en middag+bio med gubbarna?
Kram på dig!

Miss Upsey Daisy sa...

Jag kan ju säga att fastän jag är mellan trettio och trettiofem känner jag att jag blir påverkad och undrar då HUR påverkad jag hade blivit om jag var både tio och femton år yngre. Stå på dig Mia så står jag bakom dig. :-)

Tråkigt att det blivit sådant halabalo av det hela..

Mickan sa...

Nygammal bekantskap skulle jag säga:) jag hade en blogg tidigare som du ofta kommentarde på....men det var ett litet tag sen:) menmen gillar ju din blogg, så när jag väl kasta mig in i denna värld igen så måste ja ju besöka denna:)

Kajsa - www.aenigma.blogg.se sa...

Jag är lite för trött just nu för att sätta mig in i diskussionen men jag återkommer med någon klok åsikt som egentligen inte alls borde komma från en blott 19 åring! ^^ Maha Men två saker jag ville säga förövrigt; 1. KLART att du är en av mina förebilder. Men du är en av de dör mänskliga och alltså ack så mycket mer underbara förebilderna som jag ser upp till varje dag. Blir Smartasmia glad då på lilla huliganbarnet kajsa? :)
Och sen knirr knorr vad jag hade velat träffa dig i onsdags på det där bloggminglet. Ge Smartasmia en kram och visa upp mig ifrån mina allra mest uppfostrade huligansida. Wiii

david santos sa...

Hello, Smartasmia!
Really fantastic! Excellent posting.
Thank you
Have a good weekend.

Stina´s world of everything sa...

Oj, oj, oj ...

Håller med från olika håll i den här debatten.

Ser man inte sig själv som en inspiratör som bloggare tycker jag att iden med att andra ska läsa ens inlägg går lite åt fanders ...

... men samtidigt måste det ju finnas olika sorters människor
som strävar efter olika ting. Med olika ting kommer givetvis olika köpvanor. Vissa går igång på shopping, andra på att dricka för många drinkar.

Vad är egentligen skillnaden? Är att shoppa några gånger i veckan värre än att ta ett glad vin några gånger i veckan?

Visst, jag är hormonstinn idag (läs okoncentrerad, lätt IQ missledd) men tanken är att få fram att det är svårt att avgöra specifikt vilka ämnen man tar upp i en blogg som bräker på ett "destruktivt" beteende.

Jag, med mitt yrke, tänker på detta dagligen när jag skriver i min blogg. Botox? Kan jag rekommendera en ung tjej i 25års åldern egentligen att göra det eller måsta man vara över 30år för att ta sådana beslut?

Svår, svårt ...

Smartasmia sa...

Mickan: sorry, lillhumlan; jag hade lite bråttom, men fick en känsla av att det var du:-)

Alla: jag kommenterar lite senare; har fortf. pappabesök! Kramar så länge

Smartasmia sa...

Mayomi: här vare långkok:-) Och visst vill vi det! Kram sötisen

MUD: du är inte bara en lång brutta. Du är en lång, klok och go sötpingla:-) Tack snyggingen!

Kajsa: hehehe...jag är alltid glad på min huliganpingla! Även om du inte skulle hålla med mig här - lovar:-) Du ska få en bamsekram när vi väl träffas som ersättning.

David Santos: thanks a million:-)

Stina: tack igen för din kommentar:-) Jag uppskattar massor! Och som sagt behöver man inte hålla med mig...hehe. Trist bara att mitt ursprungliga budskap gick lite åt fanders..eller så.

Anonym sa...

Det är självfallet mer omoraliskt att handla på H&M och Zara som kopierar andras arbeten än att handla originalen. Det är ju snarast så att lågpriskedjorna är ett mycket större problem avseende miljö och barnarbete än de dyrare märkena.

Det här handlar bara om dubbelmoral och jantelagen som fortfarande är väldigt stark i Sverige.

Satsa hellre på att köpa ett plagg för 2.000 kr än fem plagg för 400 kr. Bättre både för miljön och för din garderob!

Smartasmia sa...

Anonym: är det så självfallet? Och har jag här propsat på att man ska köpa många plagg från HM, Zara el. dyligt? Tror inte så. Men jag håller med dig om att satsa på miljövänligt mode! Så klart. Vilket är det förresten som handlar om dubbelmoral och jantelag i mina inlägg? Skulle vara kul att få en hint:-) Tack för kommentaren!