26 maj 2008

Modebloggare - ett klimathot..?

Foto: lånat härifrån


Satanigatan vad det flygs bland modebloggare.* Och andra för den delen.

Kanske är det så att jag tagit någon slags roll som gnat- och tjattant sen öflytten, men det står jag för i så fall. Och jag är ett hyfsat uselt exempel själv vad det gäller att flyga - det händer nämligen även i min tillvaro att ett flygplan är inblandat när det vankas resa någonstans....i jobbet eller privat. Faktum är att jag själv planerar en Paristripp flygledes framåt höstkanten med två underbara vänner. Så vem är jag att klaga? Men det är med en rejäl smula eftertänksamhet jag gör det i så fall. Gudarna ska veta att jag är en god kålsupare, jag med.

Kanske kan vi börja att tänka efter lite....det är min önskan med detta inlägg. Pengar kan inte köpa allt. Men ska man ut och flyga och lägger några få hundralappar på en Skavstaflygning tycker jag att det minsta man kan göra är att lägga ett par till på en klimatkompensation (vilket j-a fånigt ord, förresten. Går det att kompensera för att man åker flyg m h a pengar...egentligen...fast om vi nu ska göra så kan jag rekommendera denna leverantör av sådana tjänster). Även om det är en piss-i-havet.

Vi har kommit till den punkt i tillvaron där vi är mer eller mindre beroende av att kunna ta oss långt bort på minsta möjliga tid. Fast det är vi själva som har skapat oss detta behov...inte att förglömma. Det gick ju att göra affärer på distans även innan flyget var ett var-mans-färdsätt. Och när är vi egentligen tvugna att flyga? När vi ska till London på jobbresa? Gbg-Sthlm? Paris på shoppingweekend? USA för "att dollarn är så låg"? **

Jag tror att det är nödvändigt att vi börjar ifrågasätta våra vanor lite mer. Om det verkligen är ett måste att ta flyget. Kanske kan vi börja ifrågasätta oss själva när det blir multipla sådana nöjestripper med flyg/år åtminstone. Eller när det handlar om att ta sig sträckan Sthlm-Malmö i jobbet. Tåg funkar alldeles ypperligt där. Slutligen; detta är inget direkt påhopp på er som ska ut och flyga i det närmaste. Som sagt är jag en dålig förebild där själv. Men låt oss gemensamt tänka till nästa gång det kommer på tapeten att nyttja ett flygplan. För miljön väntar inte precis på att vi ska bestämma oss.

*Fritt fram för den som vill ta åt sig.

**Här skäms jag lite till med rätta då jag inte alltför länge sedan nyttjade en väns resa till dollarlandet med att beställa ett par Converse. Och är fortfarande tacksam över detta.

33 kommentarer:

Johanna sa...

Nej tacka vet jag en lång och härlig tågresa. Då går det att se på vårt vackra land, läsa en bra bok, äta matsäck och släppa ut ytterst lite skit i luften. Men de som flyger bara för flygandets skull, för att de är lata eller för att dollarn är låg, de kan fara och flyga.

Smartasmia sa...

Johanna: hehe..så kan man ju uttrycka det också:-) Tåg är eftertänksamhetens lov. Och gå genast och lägg dig...klockan är mucho;-)

Jo sa...

Visst är det så att man bör undvika onkynnesflyg! Undrar hur många som kommer att känna sig träffade av detta inlägg? :) Jag kan dock ärligt läsa detta utan att känna mig träffad, för jag flyger minst av alla jag känner! I år lär det inte bli någon flygtur heller, alla pengar och semesterdagar går åt till det lilla Rucklet på ön.. Förutom att man är mer miljövänlig om man åker tåg, så kan man ju dessutom få med sig mer bagage hem på tåget. Vi ångrade djupt att vi flög till Frankrike förra året. Vi fick med oss på tok för lite vin, eftersom flyget hade vikt-issues. Vi också iofs, eftersom vi gick upp 2-3 kg var under resan.. ;) Ha det gott i sommarvärmen, jag hade gärna varit permanent ö-bo idag! Kram

Anna funderar sa...

Du är den bästa, säger det som ska sägas med en ironisk blinkning inte minst till dig själv. Självklart är det så att allting har ett pris, och att i viss mån kan vi kompensera vårt beteende. Men i det långa loppet är det nog mer än nödvändigt att ompröva vår livsstil på flera plan...

Tack för dina sanningsord som flyttar fokus fr trivialt till väsentligheterna i livet. Je t´embrasse...

Smartasmia sa...

Jo: jomenvisst. Gillar din vinkling med vinet där:D Och andra viktissues:-) Allt handlar om prioritering;-) Jo - idag är man gärna en permanenting! Kram vännen

AF: åhh..tack. Vet inte riktigt om jag håller med om den bästa men jag tackar väldans! Fast ibland behöver man livets trivialer och det är jättebra:-) Kram sötnosen!

Annie - PD sa...

Flyget ÄR en riktig miljöbov, det står utom allt tvivel! Jag tar som vanligt åt mig (utan ilska) och begrundar dina kloka ord :)

Jag börjar bli mer och mer sugen på en tågresa a la old time ner i Europa (och då snackar vi inte någon läskig tågluff utan hårtvätt ;))
Kanske tåget till Paris i höst?
Kram vännen

Smartasmia sa...

Annie: ahh...det låter ngt, det. Tåg är trevligt för det mesta. Dock håller jag dubbelt med vad gäller gamla tågluffarminnen:-) Kanske ska vi göra det till vårt lilla "skötebarn" och åtminstone kolla upp om det funkar ekonomiskt och så. Kram snyggingen där

Miss Upsey Daisy sa...

Jag måste erkänna att jag nog tillhör de som flyger relativt mycket ändå. Privat blir det en del men i jobbet väljer jag alltid bort det och tar tåget till stockholm. Sedan vill jag nämna att jag åker väldigt lite bil istället. När jag tar mig runt varje dag är det til fots eller spårvagn. Nu kan man så klart inte jämföra så heller och det är ingen ursäkt men såklart kunde jag ha varit en större miljöbov än vad jag är. Jag gillar tåg och skulle mycket väl kunna tänka mig att ta tåget ner i Europa men jag är en sådan där som skulle tycka att en tågluff vore uppfriskande!

Kloka ord Mia och jag håller med dig till 100% :D

Smartasmia sa...

MUD: som sagt är vi nog lika mkt miljöbovar rent generellt. Det är nyttigt att ta sig en tankeställare hur som helst, precis som du gjorde där, och se OM man kan ändra sina vanor något och om det finns andra möjligheter. Spårvagn och fossingarna är väldigt bra sätt att ta sig fram på:-) En helstor kram till en helschysst gbg-böna där

Atomflickan sa...

Du träffar mitt i prick. Och ger mig dåligt samvete ;). När jag ska till USA med jobbet så måste det ju bli flyg, för skulle jag ta båten så skulle det ta lite väl lång tid. Fast att åka över för endags möte kan väl kanske verka lite onödigt. Hem till mamma och pappa i Norrlnad blir det oftast flyg med. Tåget är både dyrt och tar lång tid. Usch jag är både snål och en miljöbov. En dålig kombination :). Jag ska försöka åka mer tåg istället för bil tror jag. Är ju en början. Kloka Smartasmia!

Camilla sa...

Jag är tyvärr en bov och bandit som fördrar flyg. Nu när jag bor i Luleå och ska ner till Stockholm så kan jag välja tåg som tar 27 timmar eller flyg som tar 1 timme och priset är i stort sett det samma. Känns lite synd att det inte satsas på snabbtåg från Luleå och Umeå eftersom det är massor med människor som pendlar, många gånger över dagen ner till Stockholm.

Håller med dig om att som miljön är idag så måste vi nog börja ta lite fler "obekväma" beslut som faktiskt kan vara förvånande lyckade.

Kramar till kloka öbruttan :D
Du lyckas verligen ta upp viktiga saker med glimten i ögat

Smartasmia sa...

Atomflickan: ahh...nog tycker jag att det är berättigat att flyga till USA i jobb - men 1 dag är nog ett gränsfall. Klart fall av "åtminstone-få-företaget-att-betala-klimatkompensation":-) Till Norrland är det också helt legalt att ta flyget; jag vet att SJ är både dyra på dessa resor och att tiden som sagt är ett argument där. Tanken väckt - och det var ju min mening:-) Kramåtack själv, klokaste Atomflickan!

Camilla: det är välan okej som sagt att man är lite miljöbov till mans...åtminstone tills de riktiga bovarna - flygbolagen och riksdag/regering - tar saken på allvar och "låter sig ta del av" forskningen kring miljövänligare flygbränsle som behöver en rejäl satsning. Mkt där skon klämmer. Å andra sidan kör de ju på så länge vi är villiga att flyga. Jope - även jag lider som nämnts av dåligt miljösamvete, men ngnstans måste man ju börja att omprioritera. Kram finingen! :-)

Camilla sa...

Tror kanske inte att man ska ha så dåligt samvete utan mer se nya lösningar. Tror det kan vara lite därför som många blir motsträviga när man pratar miljö och ekologi.
Jag jobbar med frakter och vi som speditörer har ju börjat ställa miljökrav även på flygbolagen men det går långsamt och många av de stora bolagen är inte alls intresserade. Och som du skrev, miljön väntar inte medan vi funderar.

Smartasmia sa...

Camilla: du är inte så oklok, du heller:-) Jo, det bottnar nog många ggr i att folk fastnar i det dåliga samvetet ibland. Men det är underbart att vara med om ett sånt här "uppvaknande" - även om det ligger några steg efter vad som krävs. Och att ni börjar ställa krav på flygbolagen - det är värt all heder! De stora bolagen borde hängas ut. Det är först då den stora massan reagerar. Tack för din ypperliga kommentar!

Jo sa...

Aj, Miss UD hittade min ömma punkt.. Jag kör på tok för mkt bil, både i jobbet och privat. På jobbet försöker jag köra miljöbilen, men privat kör vi ju till andra sidan Sverige i tid och otid... Man får försöka på andra sätt dock. Tänk på att ni är avloppshjältar Mia! :)

Smartasmia sa...

Jo: rackarns MUD-skan:-) Även jag har en tendens att nyttja bilen när jag egentligen inte behöver. Fast idag tar jag skärgårdsbåten hela vägen in till stan. Och precis - alla försök är bra försök! Hehehe..avloppshjältar är nog det sista vi är just nu...verkar bli ett avslag på vårt förslag = 13 000 kr extra för oss bara i ansökningsavgifter. Men det alternativ som kvarstår är lika miljövänligt i o f s. Kram

Var dags glimtarn sa...

Maken flyger varje eller varannan vecka. Jag ca var 6:e vecka. OCH det är något vi tycker är a, skit att det måste vara så b, uberjobbigt.

Vi lägger till pengar för "klimat tillägg", men tror det hjälper föga. Vi måste bli bättre med telefonkonferenser etc istället. Vi måste lägga om våra affärsvanor. Maken och jag måste flytta igen, för att minska flygandet dessutom. Bra inlägg, och ngt vi ofta pratar om hos oss.

yeh-yeh girl sa...

Jag blir faktiskt också lite sugen på tåg till Paris nu. Kanske något man ska kolla upp, jag har ju aldrig tågluffat heller.

Smartasmia sa...

Y-Y-chickset: vi tar helt sonika och kollar upp detta:D Klart du ska ha en tågluffning i protokollet!

yeh-yeh girl sa...

Sen kanske vi kan åka på språkresa också, för det har jag inte heller gjort.

Camilla sa...

Skulle jag kunna få följa på språkresan för jag var en missanpassad tonåring och åkte aldrig iväg på nån sån :D

Smartasmia sa...

VDG: sorry att jag glömde svara dig, söthumlan:-) I ert fall är det ju hyfsat tufft att hålla en "lågprofil" på flygandet...och jag håller med om att kompensationstillägg kanske inte är det ultimata. Telefon/videokonferenser kommer att utvecklas i takt med att klimatet gör sig påmint. Eg. är det väldigt konstigt att det inte nyttjas mer än det gör idag. Topp vore om flygbolagen kunde delta mer i forskningen kring alternativa bränslen. Tack för intressant kommentar:-) kramkram

Y-Y-et: ahaa! det har icke jag heller gjort...hmm..låt se..karibiska?

Camilla: självklart ska goaste fröken med på språkis. Vi kräver revansch för våra uteblivna!

Lirre sa...

halkade in på din blogg via Miss UD och bara för att du skriver så klokt så tänker jag nog fortsätta besöka dig :)

Smartasmia sa...

Lirre: ahh...nu blir jag ju generad...tack:D MUD-skan ska ha tack då! Och välkommen hit såklart:-)

Anonym sa...

Så sant som det är skrivet. Tyvärr reflekteras det väl inte så mycket i modebloggarna, vilket är synd.

fashionholic sa...

gumman. jag tycjer att det är bra att ha åsikter!! du är för go coh jag håller med dig, inrikes är det grymt dumt att flyga.. tåg är mycket bättre och miljövänligare!! tyvärr är jag en flitig flygare när det gäller utomlandsresorna som har tuggat lite tätt här i år. kramis

Käthe sa...

Bra inlägg! Jag tar alltid tåget vid långresor så slår jag två flugor i en smäll - miljövänligt och slipper flyga. :) Fast senaste färgen till Kalmar tog vi bilden, inte så bra men ett undantag.
Och också funderat över det här med pendlandet - kan inte folk jobba mer hemma, det är ju trams att åka runt egentligen kan jag tycka (om man kan jobba hem). :) Samma sak med all mat som färgad hit och dit. Så jag försöker alltid vilja lokala livsmedel när det finns.

Emelie Almlöf sa...

flygresor är bara ett av alla hot mot miljön idag. men sure, man måste börja någonstans! vid första anblick på titeln till inlägget tänkte jag på alla trendslavar som bara köper och köper och köper, inte på flygresor. I dagens sverige måste trendslavarna nog det vara ett väldigt stort hot, tror jag, om inte de kompenserar för deras handlingar. inlägget väckte verkligen eftertanke hos mig. jag tror inte att betala extra vid en flygresa hjälper speciellt mycket, visst det finns en god tanke och det kan kännas bra, men pengar är ändå bara papperslappar och metallbitar i slutändan. jag tror människor överhuvudtaget måste sakta ned och tänka efter både en och två gånger innan de reser, knäpper på lampknappen, köper mat etc. överkonsumtion överhuvudtaget. dagens nya religion är ju kapitalsim och rikedom och gudarna är de med pengar och karriär. om alla bara stannade upp och tog mer vara på människorna omkring sig och inte bry sig om senaste trenden skulle världen nog vara lite finare. min slutsats för att rädda miljön och vår lilla planet tellus - Ta hand om varandra!

Smartasmia sa...

Fröken Ida: ursäkta det långa dröjesmålet på svar....nu är jag här:-) Nope - typ inte alls.

Fashionholic: hej själv där sötingen:-) Vi är nog ganksa bra på att inte tänka till lite till mans/kvinns, men en tanke är ju alltid en början. Saknar dig:-)

Käthe: jag är som du där. Och vill bättra mig! Det är en hel massa som vi måste börja tänka efter på...precis som du skriver är mat bara ytterligare ett exempel. Kram finingen:-)

Emelie: tack så mkt för din långa och kloka kommentar - det uppskattas; och välkommen hit! Bra med tankeväckare - då har jag lyckats med den biten i a f - och det var ju meningen:-) Vi måste alla sätta igång och rannsaka oss lite bättre.

global nomad sa...

Om du är så orolig över mijön tycker jag att du borde skicka mail till SAS och fråga varför de inte har bytt ut sina gamla sunkiga MD80 som drar betydligt mer bensin än nyare flygplan. Och skicka mail till tidningarna och fråga varför de inte tar upp det, som man gör i USA (då riktad mot amerikanska flygbolag förstås).

Anyway: välj Air France om du ska till Paris. Eller Ryanair. De har nyare, bättre flygplan än SAS ur miljösynpunkt. Det är bättre än att klimatkompensera.

Smartasmia sa...

GN: jope, jag är orolig över miljön. Tycker nog att alla borde vara det. Ditt förslag är i a f en liten bit på väg - speciellt om många gör det! Klimatkompensation är ngt som flygbolagen borde betala - helst genom att betala för forskningen kring miljövänligare bränsle. Tack för din kloka kommentar:-)

Kajsa-www.aenigma.blogg.se sa...

Jag tar absolut åt mig! Gjorde jag inte det så skulle jag väl skämmas. Och särskilt eftersom jag för endast en vecka sen kom hem från en av de längsta resorna med flyg man kan göra. (typ) USA tur och retur liksom. Men till mitt lilla försvar kan jag säga såhär; jag är uppfödd med att flyga mycket då min papi jobbar med flyg. Det har liksom varit min familjs resesätt. MEN! Eftersom min familj då alltså reser mycket så är vi noganoganoga med allt vad miljötänk heter på alla olika plan. Från sopsortering till kompostering viainköp av utsläppsrätter på koldioxid. För vi ser det som vår skyldighet både till oss själva, världen, efterkommande generationer och mänskligheten i sig!
Annars ville jag bara säga, kram till Smartasmia. Nu är huliganen hemma! :D

Smartasmia sa...

Kajsa le huliganskan: åhhhhvadkul! Du är tillbaka:-) Och är saknad. Jag betvivlar inte en endaste sekund att du är miljömedveten - även som flygresenär! Om alla tänkte som dig vore väl halva problemet löst. Minst. En gång i tiden var jag på vippen att skaffa ett flygcertifikat. Och dra till Australien. Som brevbärare:-) Jag är lika "ta-åt-mig:ig" som du där. Kram vännen!