31 januari 2007

Mimic ss07


Foto: Mimic


Smartasmia är kanske inte överdrivet förtjust i metallvågen som råder just nu. Det är lätt att det blir för mycket av det goda. Dock är jag väldigt inne på robotar, silver, guld, silver och guld i kombination och rymden....hehe.

Mimic är ett danskt accessoarmärke som jag stiftade bekantskap med på Sofo-butiken Grandpa första gången. Den senaste kollektionen föll kanske inte Smartasmia på läppen riktigt lika mycket som aw06 kollektionen; det är lite för mkt Marc Jacobs "stambag" över det för min smak. Men visst finns där några guldkorn.

Ovan bilder från Mimics ss07 kollektion valde jag för den underbara gula färgen på lilla väskan, silverpjucken samt guldväskan. Ni som gillar det romantiska - spana in skorna med små blommorna på.

En snygg herrsko



En snygg herrsko. Eller två.

Just som Smartasmia vill ha det. Ovan bild kommer från Martin Margielas womens collection of shoes. Martin Margiela finns i Sverige hos Nue, Stockholm.

Iiihaa!

30 januari 2007

Sandra Backlund

Foto: Denise Grünstein, CameraLink för Sandra Backlund


Ni som var på ELLE-galan alternativt tittade på densamma på kanal 5, kunde se några alster av den svenska designern Sandra Backlund.

Ovan bild kommer från fröken Backlunds senaste kollektion, "Don't walk".


Tillskärningshyss


Smartasmia är långt ifrån ett lika stort Photoshopproffs som Hanna som här så informativt gav oss lite insikt i trolleri med detta verktyg.


Dock behöver inte Smartasmia vara ett proffs för att börja misstänka starkt att någon har varit där och gjort lite "tillskärningshyss" på åtminstone bild till vänster i nedan inlägg.

Fy skäms!

Jag har insett att det är en fin balansgång mellan att gilla kläder och att vara dels medveten om var och hur kläderna blivit producerade, dels att försöka göra allt i sin makt för att försöka att inte underhålla den sida av modeindustrin som också är minst sagt diskutabel - storleken på modellerna som idag nästan är lika viktiga i framställningen som vad själva plaggen är. Med det senare menar jag att jag helst inte vill använda mig av bilder där jag tycker modellen är påtagligt smal. Detta är förbannat svårt då de designers som anväder just trådsmala modeller är övervägande.

Därför en liten uppmaning till åtminstone de svenska designers som möjligen läser denna blogg: försöka att använda ett lite bredare spann av kroppsomfång på de modeller Ni väljer för att framställa Era plagg med. Att återspegla verkligheten lite mer.

ELLE pratar om "det svenska modeundret" i samband med ELLE-galan som ägde rum i fredags. Hade det inte varit förbaskat trendigt och rätt att - om Sverige nu har så stort inflytande på den övriga modevärlden - föregå med gott exempel och inte bara använda sig av pinnsmala modeller (som jag upplevde det i a f) ? Det hade varit jävligt trendigt och rätt och helt i linje med rådande diskussion i sådana kretsar (läs den massmediella diskussion som florerat i samband med att några modeller dött av självsvält under de senaste åren och att Spanien gick i bräschen för att införa viktkrav på modeller som deltog under modeveckorna där).

En diskussion som förmodligen fortsätter ett bra tag till.

Annhagen ss07

Foto: Annhagen


För något år sedan upptäckte Smartasmia det danska märket AnnhagenWeekday.

Bakom detta märke, som drogs igång 2004, står Dianna Opsund. Bilder ovan är tagna från Annhagens ss 07 kollektion.

Smartasmia tycker att kläderna är finfina, men plockar samtidigt upp lite vibbar från svenska Fifth Avenue Shoe Repair. Eller om det nu är tvärtom. Prismässigt ligger Annhagen ganska högt, vilket är lite surt.

Går som sagt att köpa hos Weekday i Sverige.


29 januari 2007

Burfitt ss07

Foto: Burfitt



Lovisa Burfitt var ett namn på de flesta människor i modekretsars läppar i början av 2000-talet och hon fick en hyfsat stor uppmärksamhet redan innan hon avlutade sina studier vid Beckmans i Stockholm.

Pressen blev dock lite väl hård efter ett tag och fröken Burfitt valde att tillfälligt lägga ner och om sin verksamhet.

Numera är denna begåvade designer baserad i Paris sedan några år tillbaka och hennes vår- och sommarkollektion 2007 känns lika lovande som den alltid gjort. Smartasmia är väldans nyfiken på resten.


28 januari 2007

Ett nödrop för de hemlösa


Mitt i allt bloggsnack om ELLE-galan och kläder generellt kommer här ett litet vidarefört nödrop från de frivilligorganisationer i ex. vis Stockholm som hjälper hemlösa:


Såg följande i Dagens Nyheter.

Smartasmia fick ju hjälp förra gången detta problem togs upp. Därför uppmanar jag nu er igen - eller ni som inte kunde/visste om förra gången - att genast samla ihop era gamla vinterkläder och bege er till ert närmaste "insamlingsställe" (läs frivilligorganisationer).

Som det står i artikeln i DN är det alltså framför allt varmare kläder OCH underkläder och skor som är mest akut. Många är de hemlösa som så här års förfryser tår och fingrar...

Själv lämnade jag och Herr Boudoir ifrån oss ett antal kassar förra gången, vilket gör att vårt förråd är tömt. Men kanske har du något liggandes?

Tack på förhand.

Dagens hjältar

Foto: Smartasmia



Dagens hjälte är för dagen tudelad.

Dels har vi allas vår Herr Boudoir som alltid finns där, vare sig det gäller husmodellering som ovan, eller att plocka ner Smartasmia när hon är inne i en "shoppingpsykos" alt. "vetenskapsdito", eller - som för tillfället - finnas till när Smartasmia inte mår tipptopp.

Herr Boudoir: du är en sann hjälte för mig!

Dels har vi Smart-ass-Helena, en liten delikat energibomb som presenterades för Smartasmia för inte alltför länge sedan av en av Smartasmias äldsta vänner, som hans "hemliga" flickevän (fybabba på sig herr Jonte för att du undanhöll denna lilla pärla så länge för Smartasmia.......OK...Smartasmia förlåter dig; men gör aldrig om det!).

Smart-ass-Helena: du har förtjänat titeln dagens hjälte för din otroliga timing att lyckas dra ut Smartasmia på en välbehövlig promenix igår. Och för att du är en riktig liten godisbit och juvel.

Herr Jonte: var rädd om henne nu:-).

Herr Boudoir låter också meddela att "han normalt inte bär slips, men denna lilla sak tycker han om, ty det äro små döskallar på den". Slipsen kommer från Ulterior Motive, inhandlad på Öös-butiken, Stockholm. Han bar detta stiliga beklädnadsset när Smartasmia fyllde år. Och med den äran.

Smart-ass-Helena köpte förresten en helt underbar T-shirt idag hos mysiga Ida och Malin på Wardrobe Stockholm. Och de helt underbara kulörhängena från David & Martin. You are a groovy chick, you!


27 januari 2007

Tema gala



ELLE-galan firar i år 10-årsjubileum och gick av stapeln igår kväll.

För att skapa lite gala-stämning för oss vanliga dödliga som inte fick gå, har Smartasmia satt ihop ovan lilla "tema gala".

Byxor: Chloe, £515; handskar: Agnell, £70; platåsandal: Acne, £230; t-shirt med tryckknappar och fluga: Ashish, £125.

Dyrt? Ja. Menat som inspiration? Ja.

26 januari 2007

Whyred ss07

Foto: Whyred


Whyred har nu släppt sin ss07 kollektion på hemsidan.

Måste nog hålla med Peter om att jag inte riktigt är nöjd. Lämnar en viss ljummen eftersmak. Dock ska tilläggas att Smartasmia mycket väl kan tänka sig ovan söting (vi talar klänning alltså - även om modell givetvis är söt också).


Update:

Och Whyred gick och vann ELLE:s pris för årets designer 2006.

Helglugn

Foto: Smartasmia



Helglugn.

Försök säga det snabbt en 5, 6 gånger i följd!

Det är mest herr Annoying som vill förevigas av de två huliganerna, men här bjuder Smartasmias andra "bäbis" på sig själv dagen till ära.

Något att ta efter i ett ganska stressimpregnerat samhälle!


25 januari 2007

Mer smycken

Foto: Kabiri



Cocktailringar är i ropet just nu, liksom stora stenar, nitar och annat bling.

Smartasmia gillar cocktailringar och ger er därför ovan inspiration från engelska Kabiri.

Överst till vänster: Monica Vinader, "Rainbow Moonstone "Nugget" Ring, £940; överst till höger: Day C, "Black Emerald Cut Ring", £95; underst väster: Noir, "Blue and Cream Cocktail Ring, £55; underst höger: Emma Franklin, "Black Bird Ring", £180.

Evil Eve

Foto: Evil Eve


Den onda Eva är inte så ond.

I alla fall inte per mail då Smartasmia haft kontakt med henne. Eva är tvärtom en mycket trevlig bekantskap som dessutom gör finfina smycken.

Kom i kontakt med hennes smycken första gången för flera år sedan i gamla Whyredbutiken som låg på Norrlandsgatan, Stockholm, och blev då helt betuttad i ett speciellt halsband. Efter kontakt med Eva per mail angående en liten modifiering fixade hon till det snabbt och smidigt.

Suverän service alltså.

Vill du köpa ett smycke från Evil Eve kan du antingen kontakta Eva via hemsidan, eller kolla in smyckena hos någon av de återförsäljare som nämns där.

Bild ovan är från Evil Eve's ss 07 kollektion.


24 januari 2007

Jus-rea

Poster: Jus


Okej. Snart tar vinterreorna slut och affärerna börjar fyllas av lockande vår- och sommarkollektioner.

Men först: REA på Jus, Stockholm, f o m i morgon torsdag.

Herr Wham

Foto: Zappos


Det är nästan så att Smartasmia skäms lite grand.

Men så har jag ju också fyllt år ordentligt så att säga och då tyckte jag att jag gjort mig förtjänt av två presenter till mig själv.

Därför har nu Herr Boris - efter mycket om och men - fått sällskap av Herr Wham. Att Herr Wham sedan kom att kosta Smartasmia nära det dubbla p g a diverse strul är en helt annan femma... Dock ska tilläggas att detta inkluderade ett gäng med nybakta chokladkakor direkt från Kalifornien också.

Bara en sån sak.

Herr Wham är konstruerad av Marc by Marc Jacobs och inhandlades, efter stort övervägande med koll om arbetsförhållanden etc hos MJ, hos E-Luxury, förresten. Och nej, de "skeppar" INTE direkt till Sverige.

Nu är Smartasmia mätt på väskor för ett bra tag framöver.

Cooee


Foto: Cooee


När Smartasmia var på Neus kundkväll innan jul passade jag på att inhandla en styck läckerbit till ring från svenska Cooee som finns representerat i butiken.

Gillar att den är slitstark då den görs i Corian (ett kompositmaterial baserat på naturliga mineraler (natursten), akryl och pigment), svart (Smartasmia gillar svart och vitt) och trekantig.

23 januari 2007

Något för Smartasmia


Har
förut påpekat att jag inte gillar att länka till Aftonbladet eftersom jag inte gillar sensationsblaskor.

Här är dock ett undantag till då detta kanske vore något för mig...

Christian Wijnants ss07



Neu, den lilla butiken på Nytorgsgatan 36, Stockholm, har under flera år varit en viktig utpost för trendkänsliga och modeälskande människor. Anledningen till detta är ägarinnan Ninas utpräglade fingertoppskänsla för mode, men också en ödmjukhet mot sina kunder.

En av flera intressanta designers man kan hitta hos Neu är belgiske Christian Wijnants. Ovan bilder är från hans ss07 kollektion där en finfin färgskala i ffa bruna och gråa nyanser återkommer.

Metallic...tres chic.

Dagens

Foto: Herr Boudoir


Dagens beklädnad:

Stickad klänning från
Rodebjer (modell Rut thal); brunröda strumpbyxor från APC; gråsvarta stövlar från Acne.

22 januari 2007

Konspiration?


Att plånboken är tom hos de flesta i denna månad är ingen nyhet, kanske. Jag hoppas och tror inte att min mor och far hade detta i tanken när de producerade mig för några decennier sedan.


Smartasmia (med risk för tjat) har officiellt fyllt gammelgädda nu och tänkte att "nu jäklans ska jag väl gå och bli ordentligt firad" och så. Visst, det blev jag onekligen. Men ändå.


Jag anar nämligen en konspiration mot Smartasmia.


Kan det vara så att någon med inflytande över posttrafiken i detta land alt. någon med ännu högre makt, har valt ut mig för ondsinta handlingar? Man undrar.


Först detta med Vi (läs gamla Vivo). Kom ett färggrant och lismande vykort på posten till Smartasmia två veckor innan min stora dag. Följande stod att läsa:


"En av finesserna med Vi-butikernas Kundkort är att de ger oss en möjlighet att gratulera våra kunder på bemärkelsedagar. Därför skickar vi en varm gratulation tilsammans med ett erbjudande som vi hoppas kan rymmas på kalasbordet. Du är hjärtligt välkommen till butiken för att lösa in detta vykort mot en god Almondy Snickers- eller Daimtårta."


Inget ont i denna handling och jag klagar inte över att en tårta, minsann. Men tack ändå, Vi-butikerna, för att ni plockade ner mig på jorden redan några veckor innan jag hade insett att jag snart är skrotfärdig.


Nästa attack kom själva den stora dagen. Visst kom det några jättefina och väldigt trevliga gratulationskort med posten den dan. Men där kom också andra och besudlade saker. Jag är kontaktperson för min lillebror och sköter bl a hans ekonomi. Av alla dagar valde de min dag för att "påminna om att det är dags att bokföra hela förra året och lämna in alla papper" (vilket blir sådär en två, tre kontainrar). Det kom även en hel drös med riktigt onda räkningar. Bland annat. Slutligen kom också den lilla försändelsen från posten denna dag, med det glada beskedet att jag nu var skyldig dem SEK 826, motsvarande den tullavgift som den lilla sak jag beställt - och de upptäckt - från USA lagom till min dag. Plus postens avgifter.


Idag kom den slutliga attacken. Det har ju fortfarande inte gått så många dagar sedan jag fyllde och visst har man hört talas om förseningar i postgång och sånt. Därför tändes plötsligt en strimma av hopp när Smartasmia i dagens post fann en liten avi där jag uppmanades att gå till mitt närmaste utlämningsställe och hämta upp någonting som var rekommenderat och vid avi-nummersökning från utlandet! Kanske, kanske någon hade beställt en underbar present eller så till moi....kanske..?


Fick just "dödsstöten" borta på utlämningsstället när jag insåg att detta rekommenderade försändelse inte var något annat än ett brev från Western Union (kontor i Österrike) där jag "ombads fylla i och skicka tillbaka dessa handlingar om jag önskade att utnyttja deras överföring-av-pengar-service en tredje gång". Hur sjutton kan ett företag med en så trevlig tingest som en Vespa på startsidan vara så ondsinta? Är det möjligt?


Det var inget paket. Eller present. Eller en kartong att leka med.


Nu ska jag dricka te och meditera lite.

Att gilla kartonger

Foto: Smartasmia


Smartasmia har ju två små "bebisar" i form av två mycket ofta tyranniserande katter hemma där Smartasmia bor. Speciellt en av dem, herr annoying, tycker mycket om att bli förevigad.

Kissemissarna bråkar väldigt gärna med
varandra när de inte bråkar med Smartasmia - eller Herr Boudoir, men en sak verkar de vara rörande överens om: det är kul, spännande, tryggt, mörkt, varmt och gott med kartonger av alla storlekar och slag.

Smartasmia tycker också väldigt mycket om kartonger - speciellt sådana vari det finns presenter. Eller sådana som kommer från diverse nätbutiker.

Jeremy Laing ss07


Foto: Jeremy Laing


Smartasmia letar efter fin parkas. Ett av mina letaspår ledde mig till designern Jeramy Laing's vackra ss07 där fokus definitivt låg på baksidan av plaggen i flera fall.

Den gråa klänningen ovan var ursöt, men det var alltså den gråa parkasinspirerade jackan som först fick mig att snubbla över denna kollektion.

Konstateras görs att svart och blått fortsätter att synas hos många olika designers.

Det är helt OK för Smartasmia.

21 januari 2007

Tacksamhet

Foto: Smartasmia


Smartasmia äntrade ju ett nytt 10-tal (läs fyllde år) den 18:e och blev grattad både av Er som av min familj och vänner. Tack!

En mer överraskande gratulation kom dels från min stamkrog, dels från en av Smartasmias favoritdesigners.

På min födelsedag i torsdags gick jag och Herr Boudoir upp till vår stamkrog för att runda av kvällen med ett glas rödtjut. Smartasmia blev väldans rörd när jag blev mottagen med en jättefin bukett med rosor och tulpaner (se bild ovan; tjusiga buketten i blått till vänster kom från min storebror och mina brorsdöttrar Piff och Puff).

Kanske det var en hint för mig att jag inte borde spendera så mycket tid på denna pub. Fast det är svårt att hålla sig därifrån då personalen är så trevlig.

Dagen efter min födelsedag satt jag hemma och jobbade på eftermiddagen när det plötsligt ringer på dörren. Där står Kristina, praktikant hos Camilla Norrback, med present till mig!

Av Camilla, Maria och de andra i Norrbacksgänget fick jag dels en helt underbar T-shirt i riktigt mörkt grått, dels ett par supersköna och varma knästrumpor (handstickade) i merinoull.

Smartasmia är alldeles överväldigad!

20 januari 2007

BosseBus


Äntligen lördag och Smartasmia hoppas att Ni kopplar av för fullt.

Hemma igen efter en cykeltur till lokala djuraffären och inhandlande av 10 kg-säck torrfoder till de två
huliganerna kan t o m Smartasmia slappa lite.

Smartasmia tänkte därför ge Er ett litet slappartips:

Ta och klicka på den lilla länken vid "Bosse" här till höger (alldeles under mitt presentationskort) - då hamnar Ni nämligen hos "BosseBus" sida på Flickr och en sjujäklans massa underbara kort. Ta en speciell kik under "Alt. processes där "BosseBus" framkallat enligt gammal teknik m h a glasplåtar och lite kul kemikalier.

Smartasmia tycker väldigt, väldigt mycket om "BosseBus" bilder.
Finner dem rogivande.

Skomakarn's kläder




Till våren klär Smartasmia gärna upp sig i basfärgerna grått, svart, kitt, kola (eller vad ska man annars kalla ovan gulbruna smarriga färg?) och lite "skitiga pasteller".

Pratade med
Fifth Avenue Shoe Repair-butiken på Bondegatan 46 B, Stockholm, igår för att höra när deras fina vår- och sommarkollektion kommer in. Svaret blev att de just var i färd med att plocka upp den första leveransen i butik igår och att resten kommer att landa lite pö om pö ca 4 veckor framåt. Kul!

Blev så inspirerad att jag var "tvungen" att visa lite godis enligt ovan. Chinos, lätt överdimensionerad T-shirt, finfin "väst", skärp och en likadan väska som Smartasmia
vann för ett tag sedan, fast i snygg kolafärg.

Mumsfilibabba.

19 januari 2007

Farfarströjor och postbesvärjelser

Foto: Neea


Man ska alltid försöka hitta något glädjeämne att fokusera på om man skulle råka vakna med uselt morgonhumör.

Smartasmia fyllde ju år igår och vaknade - trots den lilla nollan längst bak i det tvåsiffriga antalet fyllda år - nära nog helt utan smällbakor. Passar förresten på att tacka Er alla så otroligt mycket för gratulationerna, både här och per mail! Även en kallhamrad chick som Smartasmia kan ibland bli väldigt rörd.

Det som framkallade en lätt beskhet i morgonbägaren var en liten notis från Posten om att ett efterlängtat paket äntligen var på rätt sida om tullen nere i Malmö. So far, so good. Låt oss ponera att det efterlängtade paketet innehöll något som - förutom Boris the väska - Smartasmia sparat ihop till av surt förvärvade till sig själv inför gårdagen (lita aldrig på din omgivning....egna presenter är alltid bra). Låt oss också ponera att denna sak redan lyckats kosta Smartasmia retfull extraavgift i form av skatter inom USA därifrån den lilla saken ev. kom. Låt oss slutligen ponera att detta lilla paket lyckades slinka igenom den vanliga tullen - ty då hade Smartasmia nästan tyckt att det var OK.

Tyvärr lyckades Posten stå där på andra sidan tullen och kräva en ny undersökning av paket med påföljande straffavgift för värde över 500 SEK.....på typ nära 1000 SEK till. Ett sånt besked ville inte Smartasmia få på sin födelsedag. Låt oss slutligen panera att när - och om - detta lilla paket förhoppningsvis dyker upp i början av nästa vecka, har det kostat Smartasmia nära dubbelt så mycket som det eg. kostade. Tack Posten för fin födelsedagpresent!

Som tur är funkar universum i någorlunda balans, ty naturen strävar efter att vara i kaostillstånd och då finns det motkrafter som samtidigt strävar efter balans (läs summan av all energi är konstant). Min motpol var ett annat litet paket från nätbutiken Neea som i expressfart och med suverän service inkluderad landade i brevlåda lagom till Smartasmias dag.

Tack Neea!

Innehållet i detta paket kan ses ovan. Två underbart sköna farfarströjor från American Apparel. Gutår!

18 januari 2007

Grattis på mig

Foto: Iguc



Idag är det en speciell dag. Det är Smartasmias jämna födelsedag. Japp, så är det.

Ett stort jäkla fett G R A T T I S på mig! Så det så.

17 januari 2007

"Tåartan"

Foto: kort längst bak: Tårtan; längst fram: Chokladfabriken


Idag är det exakt en dag tills det smäller för Smartasmia. Tills jag lämnar en "10-serie"...och en annan "10-serie" tar vid.

Hujedanemig.

Jag växte upp med det helt makalöst underbara barnprogrammet "Tårtan" (uttal enligt rubrik) där jag med stor spänning följde de tre f.d. sjömännen Frasse, Hilding och Janos äventyr som nyblivna bagare.

Ikväll ska Herr Boudoir hämta upp en hallon- och chokladmoussetårta från Chokladfabriken ty lilla pappsen med sambo är på väg till storstaden.

Tjipp.


Inseason

Foto: Acne


Med risk att bli tjatig då många modebloggar redan visat kort från Acnes ss07, har Smartasmia ändå valt att reflektera ovan vårfina outfit.

Finfina pumps i grått som dock är lite i dyraste laget; tror att de kommer att hamna kring 2000 SEK ut. Gulp!

Byxmodell heter "Carrie" och toppen kommer att gå under benämning "Sylvie". Om någon undrar.

Påminnelse


Ni har väl inte glömt bort att
Camilla Norrback har en superb REA i butiken ikväll?

Från 18.00

Norrbackagatan 60, Stockholm

Se poster i originalinlägg!

16 januari 2007

Snällhet, någon?


Läste en artikel som handlade om snällhet i senaste numret av svenska
ELLE, skriven av Karin Ström. Det roliga (?) med den var att den gick under kategorin "ELLE testar".

Här på Monokel finns ju en kategori som heter just "Snällhet", med några tillhörande
inlägg. Smartasmia är av inställningen att det är viktigt att påminna folk om att försöka vara lite snällare generellt, även om jag egentligen inte tycker att det borde behöva påminnas om....

Artikeln i
ELLE var väldigt intressant att läsa, men varför sortera in den under "test"...? Visst, det är kanske det som behövs - att folk provar på att vara snälla - för att upptäcka hur mycket det ger en själv och hur man faktiskt kan förändra sin omgivning ibland enbart genom att sprida lite snällhet.

Som jag skrivit om förut har jag lärt mig hemifrån att försöka vara snäll mot mina medmänniskor. Det Karin Ström skriver om i artikeln - att prova att ge en främling ett leende, att överraska folk med bakverk när de minst anar det, att ge en främling en komplimang - är saker som jag, utan att försöka skryta här, brukar göra normalt och jag håller med fröken Ström om att det känns befriande skönt när man vid något tillfälle får respons på sin snällhet.

Det kanske låter lite konstigt, eller rent av dumt, när jag försöker förmedla att jag tycker det är viktigt med snällhet. I några decennier har vi ju nu fått lära oss att "skita i andra och tänka på oss själva". Och det går väl inte ihop med snällhet. Eller? Så hur ska det vara, egentligen?

Smartasmia har en bra lösning på ovan svåra ekvation. Åtminstone funkar den för det mesta för mig. Jag har börjat inse att snällhet alltid börjar med sig själv. Ni vet, som det har tjatats och tipsats om i spaltmeter från relationsexperter de senaste åren, på samma sätt som med förhållanden, alltså. "Du kan inte lyckas i ett förhållande om du inte i grunden är nöjd med dig själv". Det ligger förmodligen väldigt mycket sanning i detta påstående och jag är alltså inne på samma linje vad gäller snällhet - det måste börja med en själv - att man försöker vara snäll mot sig själv först.

Detta är en konst, helt klart. Att vara snäll kan vara f-n så svårt ibland. Testa själva när er chef står och sprutar svavel över er över något med att, trots att du kokar inombords, ge honom eller henne ett överraskande leende. Eller varför inte hålla upp dörren eller erbjuda att bära något till den stressade småbarnsmamman framför er i snabbköpskön som har sjuhundra skrikande ungar med sig, vilka alla envisas med att dra dig i byxorna och som dessutom kommer på ungefär 30 saker till som "hon måste ha" innan f-nskapet är klar med betalningen när du själv har bråttom som en skållad mandel.

Det har funnits stunder när Smartasmia har tvivlat starkt på att det verkligen är värt att försöka vara snäll mot andra. De gånger då man mötts av totalt oförstående för goda gärningar eller rent av förakt. Kanske har detta något att göra med att vi är så fullständigt inprogrammerade av ovan "självförverkligande" och självfixering att vi nästan lärt oss att snällhet är synonymt med dumhet.

Om du vill loda lite djupare i konsten att vara snäll, rekommenderar Smartasmia en underbar och lättläst bok skriven av Stefan Einhorn, professor och ordförande för etikrådet på Karolinska Institutet i Stockholm. Boken heter kort och gott "
Konsten att vara snäll" och den bjuder på några riktiga tankeställare, faktiskt. Nyttiga sådana enligt mig.

Jag ska villigt erkänna att mitt intellekt är på sparlåga idag, men jag hoppas ändå att du orkade ta dig igenom dessa rader och att du förstod vad jag ville ha sagt. Hur motvilligt eller meningslöst det ibland kan te sig, tänker Smartasmia försöka fortsätta att vara en snäll människa.

Att vara snäll är faktiskt en hel vetenskap.

LCN reastart



Ni kommer säkert ihåg "tjejen som fick med sina bikiniks i Madonna-video", Maxjenny Forslund med märket Les Couleurs Nationales. Smartasmia hade privilegiet att få träffa denna färgstarka och energisprudlande tjej på förra årets "Rookies & Players" under Stockholm Fashion Week för ett kort samtal och för att titta på hennes lika färgstarka kollektion "Brighten up your every day routine".

Utdrag ur pressmeddelandet Smartasmia fick idag:

"Nu inviger The Fashionwindow sin on-line shop, www.fashionwindow.se och det med en smaskig REA på alla höstens plagg från kollektionen “Brighten up your everyday routine”. Vi har även en del plagg som bikinis och festplagg som vi fyller på på webben efter hand. Webben är fyllig och med mycket innehåll å mer lär det bli.

Vill man känna och prova på plagg, skor och mattor kan man antingen gå till Västerlånggatan 45 i Stockholm (Gamal Stan) till butiken, The Fashionvindow eller ta sig till min mammas butik, Forslund Design klädgalleri, på Österlen, Viks stora väg 34 där vi har många kollektioner av både Les Couleurs Nationales och Margareta Forslund Design, provplagg, kortare serier och mycket skor.

Det är en alldeles ypperlig ide´att ta med sig sin mamma i hampan och shoppa av "världens vackraste väderkläder" från Forslund Design samtidigt som man botaniserar av Les Couleurs Nationales. Detta, både i Sthlm och på Österlen. Sthlm har stängt på måndagar annars öppet från 11-18, lör 12-15. Österlen har öppet vardagar 10-17, lör-sön stängt men är man många som kan komma samtidigt på en lördag kan speciell öppettid fixas.

I mars lägger vi ut sommaren på webben -underbara klänningar och skor -håll utkik.

Väl mött!

maxjenny forslund / les couleurs nationales / www.fashionwindow.se"

Japp - det är bara att ta sig en kik på hemsidan.

15 januari 2007

Pringle's vår



Smartasmia gör idag en Ten-Thirtyone och gör Er uppmärksamma på Pringle of Scotland's fina s/s-07 kollektion, om än damsidan. Tack för tipset, Peter - och påminnelse om detta eminenta märke! Om jag inte är helt fel underrättad går Pringle bl a att få tag på i Sverige hos Savile Row, Stockholm till hösten (åtminstone på herrsidan).

Ovan har jag valt ut några av Smartasmias personliga favoriter därifrån. Om det inte varit för pengarna (är tyvärr ett hyfsat dyrt märke) hade jag nog slagit till på både det ena och det andra....

Dagens korre




Dagens korre är en chipmunk - eller jordekorre som det heter på svenska.

Smartasmia känner sig som en tvättäkta chipmunk idag.

Chipmunkar verkar tycka om jordnötter. Det gör Smartasmia också. Infälld bild ovan visar en konstlad jordnöt, i detta fall från
Kenneth Jay Lane. Ett likadant halsband kunde man vinna i schyssta Mia Shoppings julkalender förra året.

Bara en sån sak.

Tjipp...eller kanske...chip.

Rodebjers vår

Foto: Martina Hoogland Ivanow för Rodebjer



Carin
Rodebjer är en utomordentligt duktig svensk designer som hängt med i modesvängen några år nu. 2005 gick hon och vann Guldknappen, Damernas Världs prestigefyllda pris som årets designer.

Jag har ett svagt minne av att hon fanns med i trion bakom märket - och butiken som huserade vid S:t Eriksplan under mitten av 90-talet - Soot, en av Smartasmias tidigaste svenska designfavoriter. Rätta mig någon om jag tar fel.

Rodebjer
återfinns idag hos många återförsäljare runt i Sverige, men det är finfina butiken Jus, Stockholm, som är "huvudagent" för Sverige.

Smartasmia ser fram emot när kollektionen når butikerna.

Ovan visas två bilder från hennes vår-och sommarkollekton -07. Härliga bilder som påminner om en förestående sommar och som kan behövas med dessa höstlika stormar utanför fönstret.

14 januari 2007

Att vara medveten


Som Ni kanske har märkt har jag nyligen lagt till en ny länkningskategori här på Monokel. I högerspalten här finns denna nya kategori kallad "Medvetenhet" där jag valt att länka till några - enligt mitt tycke - nödvändiga och bra websidor.

StyleSucker som dök upp i modebloggsvärlden i december förra året har väl varit svårt att undvika att göra sig bekantskap med;-). StyleSucker gör en rejäl insats för att få oss modebloggare, läsare och andra att börja tänka lite...vilket jag är väldigt tacksam för. En blogg som StyleSucker behövs - även för mig som annars försöker göra mitt bästa - redan innan StyleSucker dök upp - att vara en tänkande och ansvarsfull konsument. Jag skrattar gott åt hennes (hans) ironiska och intelligenta inlägg där, även om jag ibland varit inne och kommenterat när jag personligen tycker att "påhoppen" varit lite väl magstarka. Smartasmia föredrar snällhet men har samtidigt förståelse för upplägget hos StyleSucker:-).

Förutom länkning till StyleSucker finner Ni några andra väldigt användbara länkar för oss som konsumenter - både i självbevarelsesyfte som i "tänka-till-syfte". Hoppas att Ni utnyttjar och uppskattar dem.

Jag har själv
bloggat om att försöka vara en god konsument tidigare - även om just den posten kanske gick lite "tyst" förbi.

Jag skrev ett mail igår till
StyleSucker för att få tillåtelse till en länkning härifrån och fick ett väldigt fint svar tillbaka:

"Mia!

I'd be more than honored if you were to 'link' me! Your comments are
always interesting to read. Different stand points and different views
on various phenomena, are what hopefully evolves us to become smarter and better as human beings.

Have a nice Saturday night.

Best Regards,
StyleSucker"

Käraste StyleSucker - det är verkligen jag som är hedrad!


Jag vill också passa på att peka på svårigheten att hela tiden vara en "god konsument". Även jag har med stor sannolikhet gjort mina inköpstabbar vad gäller kläder som har en "missande länk" någonstans på vägen till oss konsumenter. Jag menar här att det idag tyvärr fortfarande är svårt att ha koll på alla steg i produktionen av kläder, men genom att börja ifrågasätta och ffa ställa krav på de företag där vi handlar våra kläder - och accessoarer för den delen - kan vi förhoppningsvis påverka!

Jag rekommenderar Er också att ta några minuter att läsa alla kommentarer hos StyleSucker - även mina;-).

Ha en skön fortsättning på denna stormiga söndag och håll i hatten om Ni går ut!

13 januari 2007

Nyinvigning




Det senaste året har det nästan exploderat i den svenska mode-nätbutiksvärlden. Jag har
tidigare bloggat om bl a Shopaholic och Branten, båda väldigt bra nätbutiker med suverän service och effektivitet.

Ovan logga är från Sollebrunn-baserade företaget och nätbutiken
DesignSverige, där ägarinnan Annika Svenssons huserar. Har handlat i denna nätbutik själv vid ett tillfälle och jag har bara gott att säga om både bemötande, service och snabbhet på leverans.

Det damp ner ett pressmeddelande i Smartasmias inkorg igår kväll där följande fanns att läsa:

"Den 1 februari 2007 nyinvigs DesignSverige.com - nätbutiken med kollektioner från Sverige's mest erkända samt uppstickande modedesigners.

Butiken lanseras med en nydesignad webbshop i engelsk version för att attrahera de internationella kunder som sedan starten av butiken, juni 2006, varit den största köpskaran.

Bland designerna återfinns Guldknappen-vinnaren Anna Holtblad, Odd Molly, Hope, H&M-stipendiaten Fräulein von Hast, Lotta Stensson m fl. Detta blir ett sätt för svenska designers att få hela världen som marknad och att öka intresset för svensk modedesign internationellt".

En nyinvigning den 1 februari, alltså, som Smartasmia tänker hålla ögonen på. Speciellt kul att en av mina
favoriter, FvH, kommer att finnas med i sortimentet.

Herr Boudoir nyfriserad

Foto: Smartasmia


Det brukar bli ett fasligt "kacklande i hönsgården" (läs bland oss ffa flickor i modebloggsvärlden) när någon av "hönsen" varit hos frisören;-). Själv ser Smartasmia ut som en övervintrad hippie i sin lätt ovårdade page för tillfället (lägg till detta till ett propert sängrufs då jag inte kommit till duschstadiet ännu).

Allas vår Herr Boudoir ville givetvis inte vara sämre - så här ovan ger han sin variant på "varit hos frisören"! Nu är det ju så att Herr Boudoir vill vara anonym och det får vi bara rätta oss efter. Därför visas ingen "framifrånbild" på den mycket tjusiga vågluggen a la 50-tal som han faktiskt gått och fått till. Herr Boudoir vill också påpeka att Smartasmia inte var alltför vänlig mot hans stackars frisyr och huvudform när "hon behandlade honom i photoshop" och framför också att "det är mer rockabilly över det än synth som det annars lätt kan misstolkas för i ovan bild".

Herr Boudoirs - och faktiskt även Smartasmias - frisör är ingen mindre än den otrolige farbror Bobo (en "redig gammel rockabillyräv") på den eminenta hårsalongen "
Blow Out", Tyskbagargatan 6, Stockholm.

Så är det.

12 januari 2007

Boris hemma igen

Foto: Smartasmia



Ovan visas lite "väskporr" för de som efterfrågat Boris the väskas fortsatta öden. Boris är nu hemma hos Smartasmia igen efter en hel del små äventyr och utflykter till Läderverkstan. Boris kom med blixtens hastighet till Smartasmia tidigare i veckan, tack vare en snabb-som-rackans-Taru på Shopaholic. Tack!

Nu är Boris (som kommer från
Mike & Chris) modifierad till perfekt skick enligt Smartasmia. Det som gjordes på Läderverkstan var följande:

Tillverkning av ett axelband - matchat med motsvarande sömmar som Boris egna kortare handtag och ditsättning av 2 kabelspännen som matchade Boris egna matt guldfärgade nitar, tillverkning av en "stopper" med gummerad baksida till axelbandet, ditsättning av 4 guldfärgade "fötter" (nitar) till undersidan samt slutligen tillverkning av "botten" för att Boris ska kunna ha antingen botten, alt. utan - då som mer påsmodell. Kabelspännena gör att man lätt kan ta bort axelbandet om så önskas. Arbetet gick på ca 800 kr.

Jag tror Boris är nöjd med sin "make-over". Smartasmia är mycket nöjd.

Black n´ white

Foto: Marni




Smartasmia gillar grafiskt som svart/vitt. Ovan är tänkt som en inspiration a la Swinging London/Mods/Twiggy och passar utmärkt till Smartasmias önskade
Vespa...hehe.

Priserna på kläderna/asseccoarerna ovan var så nedrans höga att jag inte tänker skriva ut dem, men om någon absolut vill veta går det bra att följa länken ovan till Marni's online-shop.

Status Boris


Goder morgon på Er!

Det har minsann gått och blivit fredag - jobba på nu så blir det snart helg:-).

Herr Boris är "omhändertagen" på Läderverstan igen då jag efter andra hemkomsten med honom upptäckte att de glömt flera av de saker jag hade beställt i min lilla "modifieringsprocess". Den som väntar på...etc.

Förhoppningsvis kan jag hämta upp Boris the väska lite senare idag....igen:-).

11 januari 2007

Dagens

Foto: Smartasmia (försök själv få till skärpan när du cyklat som en tokig precis...)


Smartasmia är en alldeles vanlig människa och springer inte runt i "flashiga" beklädnader hela tiden:-). I dagens beklädnad kan man tydligt se detta; gamla bootcutjeans: JC; gammal t-tröja: The Stray boys; väska: Mike & Chris.

Japp, tanken med denna dagens är att lite lätt visa fortsättningen på "herr Boris" bedrifter. Hemma igen från Läderverkstan insåg jag att det blivit ett missförstånd i längd på axelbandet som synes av bild ovan. Det blev till att cykla och fixa igen.

Hemkommen från min andra Boris-tur med cykel insåg jag att killen på Läderverkstan glömt att fixa en av mina beställda modifieringar; små "fötter" (nitar) under väskan. Har inte bestämt om jag orkar cykla ännu en runda idag, eller om jag helt sonika väntar med detta tills imorgon. Hur som helst får ni vänta på fortsättningen av Boris öde här (har lovat en "efter-modifieringen-bild" efter kommentarer ang. detta). Jag börjar förstå varför det gick så fort att få till väskan nu. Dock väldans bra service ändå och bra jobb.

Dessutom är det nyttigt att motionera (*försöker intala mig själv*).


Update:

fotot ovan visar Boris the väska innan jag cyklade tillbaka den andra gången för en liten förkortning av axelbandet....om någon skulle missa det. Nu hänger stackars Boris inte längre i knävecken.

Smygtitt

Foto: Smartasmia (vem annars med denna bildkvalitet)


Gör en Eleonore och visar idag upp en smygtitt på "dustbag" med "hemligt" innehåll.

Smartasmia är nu ingen flicka med jättelön (jag är ju doktorand) och normalt sett har jag inte råd att köpa så här dyra väskor. Snart har dock Smartasmia en liten högtidsdag (fy f-n, fy f-n, fy f-n..jag är rädd) och tänkte därför unna mig denna lyx för de surt förvärvade.

I kommentar från tidigare post började göras förfrågningar om jag inte inskaffat en Mike & Chris-väska. Och jo - så är det. Den inhandlades hos Shopaholic och kom på posten i förrgår med expressfart! Sen gjorde Smartasmia något helt oväntat. Jag vill gärna ha axelrem på mina väskor och det saknade denna annars helt perfekta väska Boris. Dessutom ville jag modifiera lite till. Därför gick jag direkt vid väskans ankomst till LäderverkstanRosenlundsgatan 30 A, Stockholm, och lämnade helt sonika ifrån mig min nya vän! Med löfte om att de skulle jobba järnet för att få den klar om drygt 2 veckor gick jag därifrån med tunga steg.

Igår kväll ringde telefonen. Det tog en stund innan jag förstod att det var Läderverkstan jag pratade med då mannen i telefon sa konstiga saker som att herr Boris var klar nu och "kunde avhämtas i morgon" (läs idag). De hade alltså varit så snälla att de prioriterat mitt "fall" och sytt och fixat för att jag snart fyllde år... Vilken service!

Snart ska Smartasmia gå och hämta sin nyfunne vän.